Bivši voditelj Trumpove kampanje vraćen u zatvor

Manafort se pred sudom izjasnio da nije kriv (EPA)

Američka savezna sutkinja u petak je naložila da bivši voditelj Trumpove predsjedničke kampanje Paul Manafort, koji se nalazi na slobodi uz jamčevinu, treba čekati suđenje u zatvoru, tjedan dana nakon što ga je posebni istražitelj Robert Mueller optužio da je vršio pritisak na svjedoke.

Muellerovi odvjetnici uvjerili su sutkinju Amy Berman da bi Manafort, koji je optužen da je kontaktirao svjedoke telefonom i poticao ih da lažno svjedoče na predstojećem suđenju, trebao čekati suđenje iza rešetaka.

On se nalazi u kućnom pritvoru u svojem domu u Arlingtonu u Virginiji i nosi uređaj za praćenje kretanja.

Berman je kazala da nije imala izbora nego ukinuti mu slobodu uz jamčevinu.

“Ne mogu to zanemariti”, kazala je. “Ovo nije škola, ne mogu vam oduzeti telefon.”

Manafort (69) će tako u zatvoru do rujna čekati suđenje na saveznoj razini. Sudit će mu se i u Virginiji.

Mueller, koji istražuje navodne ruske veze s Trumpovom predizbornom kampanjom 2016, prikupio je dokaze koji navodno dokazuju da su Manafort i njegov ruski suradnik koristili kriptirane poruke kako bi kontaktirali svjedoke u tom slučaju.

Manaforta se tereti zbog rada za Viktora Janukoviča, bivšeg ukrajinskog predsjednika i saveznika ruske vlade, prije nego je srušen s vlasti 2014. Optužbe uključuju pranje novca, bankarske prijevare, izbjegavanje poreza i drugo. On tvrdi da nije kriv.

Njegovi odvjetnici tvrde da on nije znao tko su vladini svjedoci. Sugerirali su da bi tužitelji trebali identificirati svjedoke te da bi tada sudac mogao reći Manafortu koga ne smije kontaktirati.

Izvor: Agencije