Blackwateru kazna od 7,5 miliona dolara

Ovo je druga nagodba koju je Blackwater postigao sa američkim pravosuđem (AP)

Zaštitarska kompanija Academi LLC, ranije poznata pod nazivom Blackwater, pristala je platiti kaznu od 7,5 miliona dolara kako bi izbjegla sudski spor za kršenje zakona u vezi s prodajom oružja, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa u utorak.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa, koja je u utorak podnesena Sudu u Sjevernoj Karolini, obuhvaća neovlaštenu prodaju satelitskih telefona u Sudanu, neovlaštenu vojnu obuku u korist stranih vlada, ilegalno posjedovanje automatskog oružja te druge prekršaje i pokriva razdoblje od 2005. do 2008. godine.

Odobrenje Ministarstva

Za sve te aktivnosti kompanija je po američkom zakonu morala imati odobrenje Ministarstva finansija i State Departmenta.

Academi je priznao odgovornost i pristao platiti 7,5 miliona dolara, objavilo je Ministarstvo pravosuđa, što znači da protiv firme neće biti podignuta optužnica. Prije dvije godine kontroverzni Blackwater postigao je sličnu nagodbu s Ministarstvom pravosuđa, a kazna je tada iznosila 42 miliona dolara.

Firma Blackwater u svijetu je došla na loš glas nakon što su njezini plaćenici u Iraku, u kojem su djelovali kao ugovorna strana s američkom vojskom i za nju obavljali rizične poslove, bili upleteni u ubijanje civila.

Izvor: Agencije