Blair: Pješadiju velesila poslati na ISIL

Blair poručio da se mora voditi odgovarajući kopneni rat protiv ISIL-a (Getty Images)

Grupa Islamska država Irak i Levant će biti poražena samo ako se u kopneni rat uključe i vojske zapadnih sila, izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair.

Blair je istakao da se isključivo zračnim napadima ne mogu poraziti pripadnici ISIL-a, poručivši da umjesto toga “snage moraju voditi odgovarajući kopneni rat protiv njih” uz pomoć britanskih, američkih i ostalih zapadnih snaga.

“Oružane snage SAD-a, Velike Britanije, Francuske i drugih velikih sila imaju i iskustvo i sposobnost, pa čak i ako ih koristimo za pomoć lokalnim snagama. Vi samo morate odlučiti koji je naš cilj. Da li je naš cilj poraziti neprijatelja? Moj odgovor je – da”, poručio je Blair u obraćanju tokom rasprave o vanjskoj politici u Londonu.

Vojna intervencija SAD-a

Javnost je oko Blairove odluke o pridruživanju Velike Britanije vojnoj intervenciji koju je predvodio SAD u Iraku 2003. godine i dalje duboko podijeljena.

Iračka vojska pokrenula je ofanzivu na Falluju, koja je pod kontrolom ISIL-a.

Vojska je u nedelju pozvala stanovnike da napuste grad ili da postave bijele zastave na svoje kuće ako ne mogu otići.

Zvaničnici smatraju da bi zauzimanje Falluje, grada kojeg je ISIL prvog zauzeo u januaru 2014., značilo zaustavljanje napada koje izvodi ova grupa.

Izvor: Agencije