Blairova svastika: Prešla sam na islam zbog naroda Gaze

Booth: Izraelske napade na Gazu je moguće zaustaviti intervencijom UN-a i sankcijama Izraelu (Anadolija)

Lauren Booth, svastika bivšeg britanskog premijera i predstavnika Bliskoistočne četvorke Tonyja Blaira, kazala je za agenciju Anadolija da je primila islam 2010. godine, nakon nekoliko posjeta Gazi, gdje je na nju utjecalo hrabro držanje palestinskog naroda.

Četrdesetsedmogodišnja Booth, humanitarka i bivša novinarka, je mlađa sestra Blairove supruge Cherie, a pažnju javnosti privukla je oštrim kritikama Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zbog njihovog odnosa spram napada u Pojasu Gaze.

Ističući da SAD naoružava Izrael i da nisu jasno i iskreno osudili izraelske napade, Booth tvrdi kako bi i Velika Britanija morala preispitati svoje sporazume sa Izraelom na vojnom planu.

„Jasno je da ti sporazumi neće biti otkazani, ali sama izjava britanske Vlade da će preispitati odnose sa Izraelom ukazuje na postojanje pritiska, što je pozitivno. Izraelske napade na Gazu je moguće zaustaviti intervencijom UN-a i sankcijama prema Izraelu. Narod Gaze se uzda u pravdu i volju Boga i zato će ostati uspravni i neće pokleknuti pred zločincima“, kazala je Booth.

Odgovornost cijelog svijeta

Podsjetivši da muslimani vjeruju kako će sva ubijena djeca i nevini ući u raj, Booth je kazala da je zastrašujuće i tužno gledati ranjenu djecu, te optužila Izrael da svjesno radi na stvaranju „sakate palestinske nacije“.

„Odgovornost za to je na plećima cijelog svijeta. Ranjavanje svakog djeteta je sramota svih nas“, poručila je.

Booth je od 2008. nekoliko puta bila u posjeti Gazi i svaki put je vodila konvoj humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu. Ona je i jedan od osnivača humanitarne organizacije Peace Trail, koja je aktivna u Gazi.

Izrazivši želju da ponovo posjeti Gazu i Palestince, kazala kako će Gaza zasigurno ponovno biti izgrađena i obnovljena.

Govoreći o svojoj odluci da prihvati islam kao svoju vjeru i način života, Booth je kazala da je veliki uticaj na to imalo upravo to što je vidjela tokom posjeta Gazi.

„Vidjela sam hrabro držanje palestinskog naroda. To me je navelo da više promišljam o razlozima zbog kojih dolazimo na svijet. Zahvalna sam Palestincima što su me poučili tome“, istakla je.

Poruka za Blaira

Booth je kritizirala međunarodnu zajednicu zbog pasivnosti povodom dešavanja u Gazi. S druge strane, kazala da je svake pohvale vrijedan nastup i reagiranje turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana o izraelskim napadima na palestinske civile.

Booth je i supruga svoje sestre, Tonyja Blaira, optužila da ne radi posao koji bi trebao kao predstavnik Bliskoistočne četvorke.

„Blair je sada možda i na Bahamima na odmoru. Palestinski narod nema nikakve koristi od njega i trebao bi odmah podnijeti ostavku na svoje funkcije. Ako ga vi nađete, prenesite mu da ga tražim“, kazala je Booth.

Izvor: Agencije