‘Bleiburg se koristi za huškanje na rat’

Na komemoracijama u Bleirburgu uobičajeno je korištenje ustaških pozdrava i isticanje fašističkih simbola (EPA)

Hiljade desničara okupit će se u nedjelju u južnoj Austriji kako bi na kontroverznoj komemoraciji odali počast hrvatskim fašistima i civilima koje su ubili jugoslavenski partizani krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Više od tri decenije u maju se obilježavaju ubistva pristalica ustaša, hrvatske grupe koja je vladala fašističkom državom tokom Drugog svjetskog rata.

Prethodnih godina komemoracija u austrijskom gradu Bleiburgu privlačila je desetke hiljada učesnika, od kojih su neki nosili ustaška obilježja i širili antisrpski i antikomunistički govor mržnje.

Kritičari kažu da se Bleiburg koristi za huškanje na rat i kao platforma neofašista i desničarskih grupa u Hrvatskoj.

Sven Milekić, novinar Balkan Insighta sa sjedištem u Zagrebu, u prošlosti je izvještavao s komemoracija u Bleiburgu.

“Postoje ljudi koji idu tamo iz čisto emotivnih razloga, jer su im vjerojatno tamo ubili članove obitelji”, rekao je za Al Jazeeru, “ali isto tako služi za rehabilitaciju ustaškog režima.”

Godišnji skup koji organizira hrvatska organizacija pod zvaničnim je pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Godine 2012. Sabor je poništio podršku, ali je ona vraćena 2016.

Mise i govori

Komemoracije u Bleiburgu također su privukle učešće visokorangiranih svećenika Katoličke crkve u Hrvatskoj, ali i hrvatskih političara. U okviru skupa održavaju se mise i drže govori.

“Naravno, od kraja osamdesetih i početka devedesetih prošlog stoljeća komemoracija se koristi kao sredstvo koje će osporiti prethodne dominantne stavove u vezi s Drugim svjetskim ratom, prije svega u vezi s time tko su bile žrtve”, rekao je Milekić.

U Austriji je, međutim, osuda skupa potaknuta rastućim bijesom zbog novoformirane vlade, koja uključuje ekstremno desničarsku Slobodarsku partiju Austrije (FPOe) kao manjinskog koalicijskog partnera.

U decembru 2017. desničarska Austrijska narodna partija (OeVP) postigla je koalicijski dogovor s FPOe-om.

Otad je FPOe, koji su osnovali bivši nacisti tokom 1950-ih, bio upleten u niz kontroverzi u vezi s optužbama za antisemitizam, rasizam i pronacističke simpatije.

Zloglasni Jasenovac

Tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile stotine hiljada Srba, Roma, Jevreja i političkih protivnika, a mnoge su zatvorili u koncentracijske logore, poput zloglasnog Jasenovca.

Procjenjuje se da je samo u njemu ubijeno više od 80.000 ljudi.

U maju 1945. grupa civila i vojnika vojske Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kojom su upravljale ustaše, stigla je do Bleiburga i predala se britanskoj vojsci i jugoslavenskim partizanima.

Također su zarobljeni četnici, srpski ekstremno desničarski borci, te slovenske snage koje su bile u savezništvu s nacistima.

Zarobljenici su prevezeni nazad u Jugoslaviju, ali su mnogi ubijeni u tranzitu. Procjene tačnog broja ubijenih predmet su žestokih rasprava i stajališta se razlikuju u desecima hiljada.

Iako je broj ubijenih lojalista NDH znatno niži u odnosu na broj žrtava NDH-a, incident je dio šire borbe u vezi s historijskim narativom o učešću Hrvatske u holokaustu.

“Narativ koji oni prikazuju jest da su Hrvati proganjani od četrdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su stekli neovisnost”, pojašnjava Milekić.

Uznemirujući narativ

“To je narativ koji je veoma uznemirujući i koji dolazi od velikog broja političara, i to ne samo od onih iz reda ekstremne desnice.”

Dodao je: “Oni žele reći da su Jasenovac i Bleiburg bili isti, da je svatko imao žrtve.”

Ovogodišnja komemoracija izazvala je masovne osude u Austriji, uključujući kritike koje su izrekli članovi vladajućeg OeVP-a.

Europarlamentarac Othmar Karas (OeVP) u poruci na Twitteru rekao je za događaj u Bleiburgu da predstavlja “zloupotrebu sjećanja”.

Drugi europarlamentarac, Josef Weidenholzer iz Socijaldemokratske partije Austrije, pridružio se osudama na Twitteru, napisavši: “‘Ne’ slavljenju hrvatskih fašističkih ustaša na austrijskom tlu. To narušava reputaciju Austrije i Evrope.”

Austrijska Katolička crkva u Koruškoj, regiji gdje se skup održava, također se distancirala od “svih desničarskih ekstremističkih i fašističkih skupova u kontekstu sjećanja na mrtve iz Bleiburga”, piše na Twitteru.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz branio je vladin pristup skupu, tvrdeći da nema zakonsko pravo spriječiti održavanje komemoracije.

“Događaj koji će se održati jest događaj koji organizuje [hrvatska] Crkva”, rekao je nedavno novinarima Kurz, prenio je The Local, austrijski informativni portal na engleskom jeziku.

“Nije na Vladi ni na predsjedniku pokrajine [Koruške], a ni na pokrajinskoj Vladi da odlučuje hoće li se taj skup održati.”

Glasnogovornik Vlade Peter Launsky-Tieffenthal ponovio je Kurzove izjave, naglasivši da će vlasti nadzirati skup zbog mogućih kršenja zakona.

“Dođe li do bilo kakvog kršenja zakona, vlasti će ih provjeriti i potpuno istražiti”, rekao je on Al Jazeeri, pri čemu je mislio na Zakon o zabrani iz 1947, koji zabranjuje korištenje nacističke propagande, simbola ili slogana.

Dva događaja

Bernhard Weidinger, istraživač Dokumentacijske arhive Austrijskog pokreta otpora, opisao je komemoraciju kao spajanje dva događaja.

“Jedan je sama komemoracija kako bi se odala počast žrtvama, ali istovremeno je to politički skup koji privlači hrvatske fašiste”, rekao je za Al Jazeeru.

“To je jedno od najvećih neofašističkih okupljanja u Evropi.”

Weidinger je dodao: “Jedan od razloga što im je tako privlačan jest taj što im dozvoljava da rade stvari koje ne mogu raditi u Hrvatskoj, poput isticanja fašističkih simbola i korištenja fašističkih pozdrava.”

Pojašnjavajući da su članovi austrijskog FPOe-a u prošlosti prisustvovali ceremonijama, on je zaključio: “Moglo bi se reći da postoji veći značaj zbog činjenice da je [FPOe] sada u Vladi.”

Izvor: Al Jazeera