Bliskom istoku prijeti nestašica vode

Prema novom izvještaju Instituta za globalne resurse, Bliskom istoku prijeti ozbiljna kriza i nestašica vode.

Iz ove organizacije upozoravaju da će do 2040. godine od deset najtežih suša osam pogoditi upravo tu regiju, naročito Saudijsku Arabiju, Izrael i Katar.

Mnoge države morat će prestati uzgajati hranu, kao Saudijska Arabija, koja će se od 2016. godine u potpunosti oslanjati na uvoz žitarica.

U Jordanu je stanje već kritično, izvijestila je reporterka Al Jazeere Nisreen al-Shamayleh. Maen al-Shubeil iz grada Al-Mafraqa na sjeveru Jordana kaže da je snabdijevanje vodom do prije tri godine uzimao zdravo za gotovo.

Mnoge izbjeglice iz susjedne Sirije smjestile su se u njegovom rodnom gradu i sada svi dijele već oskudne zalihe vode.

Državna uprava za vodu uvela je raspored snabdijevanja – po nekoliko sati jednom ili dva puta sedmično. I rezervoari na krovovima gotovo su prazni.

“Neprestano smo nervozni, praktično ne spavamo. A sada još moramo brinuti o tome hoće li na česmama biti vode ili ne”, kaže Shubeil.

Opterećen sistem vodosnabdijevanja

Kada je nema, kupuju vodu koja se doprema cisternama. Mafraq je ranije imao 60.000 stanovnika. Sada ih je više od 180.000, jer 85 posto izbjeglica u Jordanu živi u gradovima, a ne u kampovima.

Izbjeglička kriza opteretila je i sistem vodosnabdijevanja – izgrađen prije više decenija, za mnogo manje stanovnika. Zvaničnici kažu da Jordan mora dobiti pomoć koju mu je obećala međunarodna zajednica.

“Vodeni resursi Jordana dovoljni su za četiri miliona ljudi. Sada ih ovdje živi deset miliona. Zamislite koliko je ozbiljna nestašica vode. Zaliha je sve manje. Prisiljeni smo kopati dublje bunare i potpuno ih isušujemo”, kaže Ali Abu Summaqa, direktor Gradske uprave za vodu.

Humanitarne organizacije pomogle su u poboljšanju sistema vodosnabdijevanja, ali potrebe još nisu ispunjene.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera