Blizu 100 Kosovara na stranim ratištima

Kosovo izrađuje nacionalnu strategiju protiv nasilnog ekstremizma, rekao je Hyseni (Anadolija)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hyseni, saopćio je u Prištini da se trenutno blizu 100 Kosovara bori na strani oružanih organizacija, van zemlje.

On je na konferenciji za novinare izjavio i da je u posljednje vrijeme ubijeno najmanje 40 državljana Kosova u Siriji i Iraku, prenosi Anadolija.

“Otprilike broj onih koji su aktuelno u Siriji i Iraku je blizu 100, dok je kao ubijeno, prijavljeno otprilike 40. To je podatak koji mi posjedujemo i taj broj se posljednja dva mjeseca nije mijenjao. Mi pratimo situaciju”, kazao je Hyseni.

On je naveo da trenutno nema informacija da Kosovu prijeti neka opasnost.

“Kosovo ne posjeduje nijednu kredibilnu informaciju o nekoj opasnosti, ali se Kosovo ponaša kao da ima takvu informaciju, jer ima kredibilne institucije, ozbiljne sigurnosne institucije, i ne želimo da budemo iznenađeni”, kazao je kosovski ministar unutrašnjih poslova i podsjetio da je bilo i hapšenja i da su ti slučajevi u proceduri.

Borba protiv ekstremizma

Hyseni je izjavio da je do sada obišao više općina i razgovarao sa predstavnicima općinskih odbora za sigurnost, gdje je prenio poruku protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i odlazaka na strana ratišta.

U izradi je Nacionalna strategija protiv nasilnog ekstremizma, dodao je Hyseni, a formirana je i Radna grupa za izradu Strategije za kibernetsku sigurnost.

“Težnja Ministarstva unutrašnjih poslova je da se policiji ostavi što manje posla. Dakle, puno radimo na sprečavanju, puno radimo na deradikalizaciji kosovskog društva, puno radimo na smanjenju smisla za ekstremizam. To je mnogo zdravije, mnogo manje uvjetovano i svakako je mnogo manje bolno”, istakao je Hyseni.

Kada je riječ o specijalnom sudu za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čije je formiranje u toku, Hyseni je istakao da će kosovske institucije reda i zakona izvršavati svoje obaveze u zavisnosti šta im se bude stavilo u nadležnost.

On je napomenuo da policija provodi naloge Tužilaštva, te da ministar unutrašnjih poslova ne daje naredbu za nečije hapšenje.

Izvor: Agencije