Blizu 60.000 demonstranata u Atini i Solunu

Gotovo 40.000 ljudi demonstriralo je u utorak u Atini, a blizu 20.000 u Solunu, u okviru 48-satnog općeg štrajka u privatnom i javnom sektoru u Grčkoj protiv štednje, prema prvim procjenama policije, prenosi Hina.

U Atini su dva odvojena skupa, jedan s približno 15.000 ljudi, u organizaciji Fronta radnika Pame, bliske komunistima, dok je štrajk sindikata privatnog (GSEE) i javnog (ADEDY) sektora okupio “od 35.000 do 40.000 osoba”, rekao je policijski izvor.

Dvije povorke došle su na Trg Syntagma ispred zgrade Parlamenta, u centru glavnog grada, gdje se raspravlja o kontroverznom višegodišnjem nacrtu zakona (2013-2016), koji određuje budžetske uštede od 18 milijardi eura, od čega polovica samo u 2013. godini.

Izglasavanje zakona

Izglasavanje tog zakona predviđa se za srijedu navečer.

U Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji, Pame i sindikati su, također, mirno demonstrirali u centru grada, prema lokalnom policijskom izvoru.

Nove mjere, koje zahtijevaju vjerovnici, Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (EU) i (MMF), u zamjenu za novčanu pomoć zemlji, odnose se i na rezanje plata i penzija, troškova za zdravstvo i socijalne pomoći.

Ta se štednja pridodaje četirima strogim budžetima već usvojenima od 2010, prve godine dužničke krize u Grčkoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije