Blokade saobraćaja u gradovima Srbije zbog cijene goriva

U Beogradu je zbog protesta bilo blokirano nekoliko mostova. (Al Jazeera)

Vozači u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Trsteniku, Čačku, Topoli, Novom Sadu, Novom Pazaru, Somboru, Šapcu i drugim gradovima Srbije zaustavili su svoje automobile u prometnijim ulicama i na kratko blokirali saobraćaj u znak protesta zbog visoke cene goriva.

Na lokacijama na kojima su vozači blokirali saobraćaj bilo je okupljeno više desetina građana, a nije bilo intervencije policije, niti incidenata.

 

U Beogradu je više desetina vozača parkiralo automobile na kružnom toku na Slaviji, blokiran je most Gazela, Pupinov most, Pančevački most u smeru ka Pančevu, Plavi most, Bulevar Milentija Popovića na Novom Beogradu i Franuska ulica u Starom gradu, rečeno je agenciji Beta u Beogradskom taksiju.

Reporter Tanjuga javlja da su vozači u Novom Pazaru blokirali petlju na izlazu iz grada, magistralni put koji povezuje Novi Pazar sa Raškom

Građani nezadovoljni cenom goriva na društvenim mrežama najavili su za petak u 17 časova proteste u gradovima širom Srbije.

Vučić: Inicijatori su politički luđaci

Zahtevaju da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara (0,93 evra) za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin (1,01 evro), da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Oni takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

U Trsteniku su vozači blokirali magistralu na ulazu u grad

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da svako ima pravo da izrazi svoj stav, ali da je način na koji su neki vozači protestvovali, neodgovoran i ne donosi ništa dobro građanima.

“Danas smo nažalost imali priliku da vidimo kako jedan broj veoma neodgovornih ljudi pokušava da u potpunosti parališe i zaustavi saobraćaj u pojedinim gradovima naše zemlje. Imali smo priliku da vidimo da samo dva ili tri vozila blokiraju i po čitave kolone i ugrožavaju prava drugih građana” rekao je ministar za Tanjug.

Kako je naveo tokom zaustavljanja saobraćaja istovremeno su zaustavljena i kola Hitne pomoći, tako da ni medicinsko osoblje u hitnim slucajevima nije moglo da radi svoj posao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana inicijatore protesta nazvao “političkim ludacima”, ocenivši da takvo zaustavljanje vozila tamo gde se zateknu u trenutku kad je zakazan protest, može ugroziti nečiju bezbednost.

“Ja sam normalan građanin, neću da zaustavim svoje vozilo, ponašam se u skladu sa propisima, idem i vi odjednom stanete ispred mene. I poginem zbog toga što imam ludaka koji je želeo da se zaustavi u tom trenutku. Mimo svih propisa. Šta ćemo onda, ko će da odgovara za živote ljudi”, rekao je Vučić, komentarišući najavu protesta.

Više od pola cijene po litru za akcize

Protest je zakazan posredstvom društvenih mreža.

Cena goriva u Srbiji u konstantnom je porastu od početka godine, a beogradski mediji navode da je benzin u tom periodu poskupeo za 6,1 odsto, a dizel za 7,5 odsto.

Vozači u Novom Pazaru blokirali su petlju na izlazu iz grada, magistralni put koji povezuje taj grad sa Raškom

Tako sada litar benzina u proseku košta 1,32 evra, dok je cena evrodizela 1,37 i posle Albanije, najviša je u regionu.

Vozači postavljaju pitanje kako je moguće da je u Bosni i Hercegovini i Makedoniji gorivo znatno jeftinije, iako je prosečna plata približno ista, dok ekonomisti ukazuju na činjenicu da dažbine države u ceni goriva u Srbiji učestvuju više od 50 odsto.

Samo u poslednjih mesec dana cene benzina u Srbiji su porasle za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo za 6,2 odsto usled poskupljenja sirove nafte.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je ove nedelje izjavio da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji i dodao da ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere.

Distributeri naftnih derivata kažu da od maloprodajne cene litra dizela država uzima 53,2 odsto na ime akciza i drugih dažbina, dok je taj procenat kod benzina 54,5 odsto, te da tu treba tražiti prostor za sniženje cene.

Izvor: Al jazeera i agencije