Blokadu imovine Todorić smatra velikom pobjedom

Ivica Todorić
Todorić: 'To nije tužba protiv moje domovine nego protiv nerazumne politike i njezinih provoditelja' (Al Jazeera)

Odluku Županijskog suda u Zagrebu da mu blokira cjelokupnu imovinu bivši vlasnik koncerna Agrokor, Ivica Todorić smatra “svojom velikom pobjedom”.

Todorić je na svom blogu rano jutros objavio kako se “svi oni koji su mjesecima govorili laži o navodnim pronevjerama milijardi kuna sada mogu lako utvrditi i imovinu, i načine njezina stjecanja, ali i sve transakcije kojima ga žele kriminalizirati”.

“Odluka Županijskog suda u Zagrebu da prihvati odštetni zahtjev Ante Ramljaka u iznosu od 1,6 milijardi kuna (212 milijuna eura) koje, zbog navodne štete Agrokoru, potražuje od mene i mojih suradnika samo je još jedan dokaz o tome da sam cijelo vrijeme govorio istinu i iznosio točne podatke”, napisao je Todorić.

Županijski sud u Zagrebu blokirao je, prema prijedlogu izvanredne uprave Agrokora na čelu s Antom Ramljakom, imovinu svih okrivljenih obuhvaćenih istragom u slučaju “Agrokor”, prenijeli su sinoć hrvatski mediji.

Oni se terete da su koncernu, raznim malverzacijama od 2006. do 2017. godine, nanijeli štetu od približno 212 milijuna eura, javio je Index.hr.

‘Predstava u režiji Ramljaka i Dalić’

“Nikada iz Agrokora nisam otuđio niti jedan jedini euro, sav novac utrošen je isključivo za razvoj i poslovanje Agrokora”, tvrdi Todorić.

Prema njegovim riječima, odluka Županijskog suda o blokadi imovine najbolje pokazuje i čime točno raspolaže.

“Nakon desetljeća vođenja i stvaranja najveće privatne kompanije, moja je imovina javna – četvrtina kuće u kojoj inače žive četiri obitelji, nekoliko poljoprivrednih zemljišta i prazni bankovni računi”, navodi Todorić.

“Za to vrijeme Ramljak i kompanija iz otetog Agrokora izvlače stotine milijuna kojima plaćaju isljednike i financijske forenzičare, odnosno plaćaju svoje pouzdane partnere. Neka već jednom netko zatraži da se točno utvrdi gdje je taj silni novac! Naravno, utvrdit će da je svaki cent utrošen za rast Agrokora. Niti jedan jedini euro nije završio na mojim privatnim računima”, poručuje Todorić, koji se nalazi u bijegu, točnije u Londonu.

Ukazuje i zašto je odštetni zahtjev i odluka Županijskog suda u Zagrebu, ustvari, njegova velika pobjeda. Po njemu, “vrlo lako je utvrditi tijek novca i dokazati da se radi o samo još jednoj predstavi za javnost u režiji Ante Ramljaka i [ministrice gospodarstva] Martine Dalić”.

Imovina već blokirana

Hrvatski mediji podsjećaju i da je već ranije blokirana imovina Ivice Todorića, pa su mu privremeno oduzeti poslovni udjeli u firmi Agrokor Projekti, koja nije u sastavu Agrokora, kao i 2.733 dionice Agrokora.

Blokirana su mu po tri računa u Addiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb.

Isto tako, blokirani su mu bankovni računi koje je imao u inozemstvu, a riječ je o banci ABN AMRO iz Nizozemske te 100-postotni udio u firmi Agrokor Investments, registriranoj u Amsterdamu.

Usprkos blokadi imovine Ivici Todoriću, Ramljak je zatražio blokadu imovine za svih 15 osumnjičenih u slučaju “Agrokor”, uključujući i Todorićeve sinove Antu i Ivana.

Blokirana je i imovina Todorićevih suradnika i direktora iz Agrokora Damira Kuštraka, Ljerke Puljić, Tomislava Lucića, Ivana Crnjca, Piruške Canjuge, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Alojzija Pandžića, Marijana Alagušića i Ivice Sertića, Olivija Diskordije i Sanje Hrstić.

Izvor: Al Jazeera i agencije