Blokirani računi 3.060 preduzeća u Crnoj Gori

Rekorder po dužini blokade je podgorička firma 'Radoje Dakić', koji svojim računom ne raspolaže 14 godina (Al Jazeera)

Na najnovijem mjesečnom spisku crnogorskih preduzeća čiji cu računi u blokadi, ima 39 kompanija više nego na prošlom, tako da se taj broj popeo na 3.060, objavljeno je na zvaničnom sajtu Centralne banke Crne Gore, javlja Tanjug.

Pored povećanja broja blokiranih, primjetno je i povećanje dugovanja u odnosu na prethodni, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Dužnike je do augusta predvodila kompanija Zavala invest, s dugom od 41,27 miliona eura.

Te kompanije više nema na spisku, jer su, zbog uvođenja stečaja, povučeni nalozi blokade.

Najzaduženija kompanija sada je Vektra Boka biznismena Dragana Brkovića, koja je, prema novom spisku, povećala dug sa 9,62 miliona eura na 9,65 miliona eura.

Drugo mjesto po zaduženju zauzima Slobšar&Cok, čija blokada traje već četiri godine i sedam mjeseci, a duguje 9,22 miliona eura.

Na spisku dodatnih 200 dužnika

Rekorder po dužini blokade je podgorička firma “Radoje Dakić”, koja svojim računom ne raspolaže već 14 godina, a dug je narastao na 7,03 miliona eura.

Spisak blokiranih firmi Centralna banka Crne Gore objavljuje svakog mjeseca, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, a na osnovu evidencije Centralnog registra privrednih subjekata, Poreske uprave i sopstvene evidencije.

Centralna banka ima obavezu na internetskoj stranici, prvog radnog dana u mjesecu, objavliti imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi 10.000 eura.

Na najnovijem spisku dužnika Centralne banke je i 200 preduzeća kojih nema u Centralnom registru privrednih subjekata, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije