Blokirano 317.000 hrvatskih građana

Na pitanje je li povjerenstvo prestalo s radom i je li mu još predsjednik, Orsat Miljenić kaže da mu nije jasno (Getty Images)

Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 317.000 blokiranih građana s dugom od gotovo 28 milijarda kuna (3 milijarde i 660 milijuna eura), rečeno je danas na okruglom stolu o nacrtu prijedloga zakona o stečaju potrošača u Ministarstvu pravosuđa. 

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je njegovo ministarstvo izradilo zakon kojim se želi razviti sustav koji će građanima koji ne mogu podmiriti dugove omogućiti “novi početak”, a vjerovnicima ravnomjerno podmirenje tražbina.

Istaknuo je da je okrugli stol organiziran kako bi se čulo što se može popraviti u zakonskom nacrtu kako bi ga se na jesen poslalo u prvo saborsko čitanje, javlja Hina.

‘Suštinsko pitanje izlaska iz krize’

“Želja nam je da se dobije zakon koji neće biti mrtvo slovo na papiru, nego koji će se moći provoditi u praksi”, dodao je Miljenić.

Prema predloženom zakonu, potrošačem bi se smatrala svaka fizička osoba, uključujući i one koje obavljaju slobodna zanimanja.

U toj skupini nisu trgovci pojedinci i obrtnici, no o tome se može razgovarati, rekao je ministar.

Pretpostavke za otvaranje postupka su dvomjesečna nemogućnost ispunjavanja dospjelih obveza u ukupnom iznosu koji prelazi trostruki iznos stalnih primanja ili nezaposlenost i najmanje dva mjeseca nemogućnosti ispunjavanja obveza u iznosu većem od 10.000 kuna.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je pitanje koje se uređuje zakonom “suštinsko pitanje izlaska iz krize”.

Ovo nije samo ekonomsko i pravno nego i socijalno i zdravstveno pitanje, ocijenio je i dodao kako su Švedani izračunali da im to odnosi između tri i pet posto BDP-a.

Polovinu iznosa blokade ima 2.000 ljudi

Ministar financija rekao je kako blokade i dugovi građana nisu nastali slučajno, a sve se, dodao je, dogodilo zbog “kreditnog Eldorada” od 2006. do 2008. godine.

Iznosi su, rekao je, toliko veliki jer u njima ima i “vukova s Wall Streeta koji su se kockali s nekretninama”.

Istaknuo je da je pregledao popise blokiranih te je kao simptomatičan podatak naveo da samo 2.000 građana ima polovicu iznosa blokade, tj. 14 milijarda kuna.

Među tim milijunašima ima i kaznenih djela, i ne treba ih miješati s građanima koji su se ondje našli zbog krize i recenzije, poručio je Lalovac, čestitajući kolegi Miljeniću na hrabrosti da ponudi zakon i institute kakve Hrvatska dosad nije imala.

Izvor: Agencije