Bloomberg: Srbija i Turska blizu crne poreske liste EU-a

Nekoliko država, među kojima i Francuska, podržavaju oštre mjere, kao što je izbacivanje iz međunarodnih fondova (EPA)

Srbija i Turska, između ostalih država, mogle bi se naći na crnoj listi “poreskih rajeva” Evropske unije već narednog mjeseca, prenosi agencija Bloomberg, koja je imala uvid u povjerljiva dokumenta, te dodaje kako bi ovo moglo dalje povećati razdor između Ankare i Brisela.

Radna grupa EU-a za praćenje “nadležnosti za poreske svrhe koje ne sarađuju” zaključila je kako su “nedovoljna” nastojanja Turske da se izbori s problemima transparentnosti i abolira povlaštene poreske režime.

Takozvana Grupa koda za ponašanje mogla bi preporučiti 5. decembra ministrima finansija Unije da dodaju na crnu listu sve države koje ne sarađuju.

Navodi se kako je riječ o listi do 36 država, a među njima su Turska, Srbija, Armenija, Panama, Tunis, Kukovi otoci, Maršalovi otoci…

Odgovor turskog ministra

Članice EU-a su podijeljene da li treba nametnuti finansijske sankcije državama koje ne sarađuju, a postavljanje na crnu listu moglo bi Turskoj i Srbiji nanijeti veliku štetu, jer bi to dovelo do smanjenja investicija kompanija iz Unije.

Nekoliko država, među kojima i Francuska, podržavaju oštre mjere, kao što je izbacivanje iz međunarodnih fondova, no još nikakva odluka nije donesena.

U razgovoru za agenciju Reuters, turski ministar finansija Naci Agbal kazao je da nema razloga za takav potez EU-a i kako Turska poštuje sve međunarodne poreske zakone.

Izvor: Agencije