Bloomberg: Turska kriza – test Putinove moći na globalnoj sceni

Vladimir Putin može malo toga ponuditi kako bi ublažio ekonomske probleme Ankare ili je ubijedio da napusti NATO (EPA)

Politički sukob Turske i SAD-a i kriza koja je zahvatila tursku liru su, zapravo, “zlatna” šansa za ruskog predsjednika Vladimira Putina da okrene geopolitička kretanja u svoju korist i zadobije nove saveznike, piše njujorška agencija Bloomberg.

To, međutim, smatra agencija, možda neće ići tako jednostavno.

Iako su Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan popravili odnose koji su zapali u krizu kada je Turska 2015. godine oborila ruski borbeni avion, lider Kremlja može malo toga ponuditi kako bi ublažio ekonomske probleme Ankare, ili da ubijedi drugu po vojnoj brojnosti silu NATO-a da napusti taj savez i približi se Moskvi, navodi se u komentaru njujorške agencije.

U politici ništa nije zauvijek

“Odnosi s Turskom su danas prilično konstruktivni. Ali, u politici ništa nije zauvijek i sve se može promijeniti “, kaže Franc Klintševič, član Odbora za odbranu i sigurnost u Gornjem domu ruskog Parlamenta.

“Mi ne gradimo iluzije u ovim odnosima”, dodao je on.

Turska je bila važan bedem protiv Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata, a u njoj su trenutno američka avio-baza, dok su u Crnom moru i američki ratni brodovi.

Zbog novih sankcija, Erdogan je upozorio da je višedecenijska alijansa u opasnosti i da Turska može početi tražiti nove prijatelje i saveznike.

Kako se kriza lire intenzivirala, Erdogan je odmah razgovarao s Putinom telefonom, uglavnom o “trgovinskoj i ekonomskoj saradnji”.

‘Trump će vjerovatno pobijediti’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posjetu Turskoj u utorak, a posjeta je podrazumijevala razgovore o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i o ekonomskim projektima, uključujući gasovod i nuklearnu elektranu.

Putin je rekao Erdoganu da su Rusija i Turska “na istoj strani”, a prošle godine složili su se da ukinu većinu trgovinskih sankcija koje su nametnute nakon što je Putin optužio Tursku za “nož u leđa” poslije pada ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice.

Ostala su ograničenja na uvoz turskog paradajza.

Ekonomska ranjivost Turske znači da će američki predsjednik Donald Trump “vjerovatno pobijediti”, napisao je na svom Twitter nalogu Dmitrij Trenin, direktor moskovskog Carnegie centra.

‘Erdogan neće napustiti NATO’

“Erdogan neće napustiti NATO. Međutim, Trumpov pristup saveznicima imat će velike posljedice u oblikovanju svjetskog poretka”, ocjenjuje on.

Tenzije je dodatno zapalila Trumpova odluka da uvede sankcije Turskoj i da udvostruči tarife za čelik i aluminij.

Isto tako, upozorio je da će biti teško popraviti odnose ukoliko Erdogan kupi raketni sistem S-400 od Rusije.

Izvor: Agencije