Bloomberg: Visoka kazna za Rabobank

Holandska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati ovu informaciju (EPA)

Očekuje se da će holandska grupa Rabobank biti kažnjena novčanom kaznom većom od 440 miliona američkih dolara zbog manipuliranja kamatnom stopom libor, objavila je u utorak novinska agencija Bloomberg.

Rabobank je druga finansijska grupacija u ovoj evropskoj državi po vrijednosti bilance, a Bloomberg je javio, pozivajući se na četiri izvora bliska istrazi, da bi mogla postići nagodbu s američkim i britanskim regulatorima vezano za optužbe da je pokušala manipulirati liborom.

Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa libor i europska kamatna stopa euribor ključni su evropski pokazatelji cijena zaduživanja za banke.

Rabobank će vjerovatno platiti između 438 miliona dolara, koliko je britanski Barclays platio u junu prošle godine i 612 miliona dolara koliko je Royal Bank of Scotland platio ovog mjeseca, objavio je Bloomberg.

Kazna bi mogla biti naplaćena već u maju.

Ranije kazne

Holandska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati ovu informaciju. U avgustu je objavila da je primila nekoliko sudskih poziva i zahtjeva za informacijama o procesu utvrđivanja referentne kamatne stope u različitim državama, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Švicarsku, Japan i Singapur.

Švicarska banka UBS pristala je u decembru platiti 1,5 milijardi dolara.

U maju je holandski list Het Financieele Dagblad objavio kako je Rabobank otpustio četiri zaposlenika između 2008. i 2011. zbog manipulacije međubankovnim kamatnim stopama.

Više od desetak banaka i brokerskih tvrtki, među kojima su JP Morgan, Deutsche Bank i Citigroup, obuhvaćeno je istragom regulatora zbog manipulacije referentnim stopama kao što su libor i euribor.

Izvor: Agencije