Oglasi

Bloomberg: Visoka kazna za Rabobank

Holandska bankarska grupacija se tereti za manipuliranje kamatnom stopom liboru, navodi novinska agencija.
Holandska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati ovu informacijuEPA - Ilustracija

Očekuje se da će holandska grupa Rabobank biti kažnjena novčanom kaznom većom od 440 miliona američkih dolara zbog manipuliranja kamatnom stopom libor, objavila je u utorak novinska agencija Bloomberg.

Rabobank je druga finansijska grupacija u ovoj evropskoj državi po vrijednosti bilance, a Bloomberg je javio, pozivajući se na četiri izvora bliska istrazi, da bi mogla postići nagodbu s američkim i britanskim regulatorima vezano za optužbe da je pokušala manipulirati liborom.

Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa libor i europska kamatna stopa euribor ključni su evropski pokazatelji cijena zaduživanja za banke.

Rabobank će vjerovatno platiti između 438 miliona dolara, koliko je britanski Barclays platio u junu prošle godine i 612 miliona dolara koliko je Royal Bank of Scotland platio ovog mjeseca, objavio je Bloomberg.

Kazna bi mogla biti naplaćena već u maju.

Ranije kazne

Holandska banka u korporativnom vlasništvu odbila je komentirati ovu informaciju. U avgustu je objavila da je primila nekoliko sudskih poziva i zahtjeva za informacijama o procesu utvrđivanja referentne kamatne stope u različitim državama, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Švicarsku, Japan i Singapur.

Švicarska banka UBS pristala je u decembru platiti 1,5 milijardi dolara.

U maju je holandski list Het Financieele Dagblad objavio kako je Rabobank otpustio četiri zaposlenika između 2008. i 2011. zbog manipulacije međubankovnim kamatnim stopama.

Više od desetak banaka i brokerskih tvrtki, među kojima su JP Morgan, Deutsche Bank i Citigroup, obuhvaćeno je istragom regulatora zbog manipulacije referentnim stopama kao što su libor i euribor.

Izvor: Agencije