BNV: Bošnjaci bez ‘ić’ u prezimenu

Džudžević je predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će Bošnjaci iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

Džudžević je za novopazarske Sandžačke novine rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u posljednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

On je napomenuo da je riječ o dugoročnom nacionalnom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

Omerović: Represija nad narodom

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za četvrti saziv BNV-a i da će bez obzira ko će ubuduće voditi Vijeće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će, kako je kazao, biti olakšana realizacija osnovnog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacionalna vijeća – jedno kojim je predsjedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dvije decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

Meho Omerović, predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, oštro je osudio Džudževićevu inicijativu za promjenu prezimena.

“Džudžević ima pravo da se zove kako hoće, on može mijenjati svoje prezime da ga skraćuje i radi s njim šta god hoće, ali nametati cijelom narodu promjenu prezimena je represija nad sopstvenim narodom”, rekao je Omerović Tanjugu.

Omerović je dodao da je “tehnički predsjednik umislio da je Bošnjačko nacionalno vijeće njegovo vlasništvo pa najavljuje dugoročni nacionalni program u kojem je predviđeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojim prezimena dodatke ‘vić’ i ‘ić”.

“Ovo je samo potvrda bolesne želje da se po svaku cijenu bude u medijima i da se privuče pažnja pa makar i ovakvim najglupljim i najnevjerovatnijim izjavama koje mogu samo da nas nasmiju. Veću budalaštinu nisam čuo, a u Srbiji se svašta izgovara. Od danas je postao šampion gluposti”, zaključio je Omerović.

Izvor: Agencije