BNV: Sporan Sveti Sava u školama

Škole u Srbiji pripremaju se za proslavu školske slave Sveti Sava, koja se u svim osnovnim i srednjim školama tradicionalno obilježava 27. januara.

Ova slava sporna je za predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji tvrde da je proslava obavezna i za bošnjačke đake.

Time se, kažu, ugrožavaju  njihova prava. Ministarstvo prosvjete, međutim, tvrdi da  proslava školske slave ni za koga nije obavezna.

Sveti Sava za jedne je prosvjetitelj, državni utemeljivač i porodična slava, a za druge nametnuto vjersko obilježavanje koje ugrožava prava manjina. 

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji kažu kako je nedopustivo da se bošnjačka djeca prisiljavaju na prisustvovanje obredima konfesije kojoj ne pripadaju i ističu primjer školske slave.

Srpska tradicija

„Ono što mi imamo na terenu je da se djeca, posebno u Sandžaku, prisiljavaju da prisustvuju posebnim predavanjima, da nedjelju dana imate veličanje Svetog Save i tako dalje, prisiljavanje da prisustvuju vjerskim obredima“, kaže Samir Tandir, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ministarstvo prosvjete u saopćenju negira da je proslava školske slave bilo kome nametnuta.

U tradiciji srpskog naroda slava je praznik porodice i potpuno je prepušteno domaćinu da je obilježi sa gostima ili u uskom porodičnom krugu, ne prisiljavajući nikoga da učestvuje u njegovom slavlju, navodi se u saopćenju.

Običaj nalaže da svakoga ko tog dana dođe na kućni prag domaćin dočeka riječima “Dobro došli”.

Uz opasku da ne želi pričati o ružnim stvarima, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin nije želio komentirati polemike o slavi u školama.

„Mislim  da je to nešto što stvara štetu, što stvara negativnu političku sliku o manjinama u Srbiji i treba to izbjeći, baciti pod tepih i pričati o ljepšim stvarima“, poručuje Ugljanin.

Vjerski analitičar Živica Tucić smatra da se pitanje proslave Svetog Save bespotrebno politizira. 

„Očigledno da je politizacija, ako neko ne mora da prisustvuje, neka ne prisustvuje, ali ja insistiram na multikonfesionalnosti. Zašto ne bi i muslimanska deca prisustvovala tako nečemu i obrnuto. Ja želim da u školama gde muslimanska deca čine većinu, da i oni imaju neku ličnost, kuturološku nespornu ličnost, koja će biti zanimljiva i za druge“, kaže Tucić.

Vrijednosti manjina

Govoreći u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća pri Vladi Srbije, Esad Džudžević ističe nadu da će polemika o Svetom Savi uskoro prestati jer, kako kaže, država najavom uvođenja nastave na bosanskom jeziku pokazuje želju da se u školski sistem uvrste i vrijednosti manjina.

Dok Bošnjačko nacionalno vijeće od Ministarstva obrazovanja traži da se promijeni cjelokupan program koji se tiče obilježavanja Svetog Save, iz Ministarstva odgovaraju da školski kalendar poštuje sve značajne vjerske datume: katolički Božić, Bajram i Svetog Savu, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera