Bo Xilai isključen iz vladajuće stranke

Postupci Boa Xilaija su izazvali teške posljedice i nanijeli veliku štetu reputaciji partije i države, saopćila vladajuća partija (Reuters)

Utjecajni kineski političar Bo Xilai izbačen je iz Komunističke partije i bit će optužen za korupciju, zloupotrebu položaja i primanje mita, prenijeli su državni mediji.

Bo je bivši lider Komunističke partije u gradu Chongqingu. Njegova supruga Gu Kailai u augustu je osuđena na uvjetnu smrtnu kaznu zbog ubistva britanskog biznismena Neil Heywooda.

Bo nije viđen u javnosti od izbijanja skandala, a u međuvremenu je bio pod istragom.

Državna agencija Xinhua navodi da će on biti optužen i za “neprikladne odnose sa ženama”.

U vladinom saopćenju koje je objavila državna agencija, kaže se da je u skandalu oko ubistva Bo “zloupotrijebio svoju vlast, počinio brojne greške i zbog toga snosi veliku odgovornost”.

“Postupci Boa Xilaija su izazvali teške posljedice i nanijeli veliku štetu reputaciji partije i države”, kaže se u saopćenju.

Bo je izbačen iz partije, kao i iz Politbiroa i Centralnog komiteta, zbog “svojih grešaka i odgovornosti u incidentu sa Wang Lijunom i u ubistvu s predumišljajem u kome je bila umiješana Gu Kailai”.

Kongres KP-a

Pored kazne za njegovu suprugu, zatvorsku kaznu od 15 godina dobio je bivši šef policije u istom gradu Wang Lijun zbog “dezertiranja, zloupotrebe položaja i primanja mita”.

Lijun je prvi ukazao na Heywoodovo ubistvo kada je otišao u lokalni američki konzulat, gdje je nekoliko sati razgovarao sa američkim zvaničnicima.

Vijest o izbacivanju iz partije nekada ambicioznog političara kome je predviđana blistava budućnost i čak se govorilo da je viđen za člana najvišeg partijskog tijela Stalnog komiteta Politbiroa, uslijedila je istog dana kada je objavljen datum održavanja 18. kongresa KP Kine.

Kongresi ovakvog značaja dešavaju se jednom u deset godina.

Xinhua navodi da će kongres Komunističke partije na kojem će biti izvršena smjena generacija na najvišim stranačkim i državnim funkcijama početi 8. novembra.

Kraj Boove karijere počeo je onog dana kada je njegov bliski saradnik i šef policije kineskog megapolisa Chongqingua, Wang Lijun, pobjegao u američki konzulat i zatražio azil jer se plašio za život pošto je znao da je Boova žena Gu otrovala Heywooda.

Izvor: Agencije