Bobar banka ide u likvidaciju

Proglašena je likvidacija Bobar banke iz Bijeljine. Imala je blizu 250 miliona konvertibilnih maraka depozita, od čega su više od 80 miliona bili depoziti građana.

Državna Agencija za osiguranje depozita  garantuje tek povrat dijela depozita. Bez posla ostaje i više od 150 radnika banke.

Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske rekla je da će se Bobar baviti isključivo naplatom potraživanja, da bi se što više depozita ove banke isplatilo.

Propast banke nije iznenađenje, kažu u bankarskim agencijama.

Povrat sredstava

Dioničari se nisu izjasnili šta bi s njom, pa su se Uprava i nadležni regulatori, umjesto za stečaj, odlučili za likvidaciju. 

”Stečaj je gori nego likvidacija. Jer, u likvidaciji se svi povjerioci namiruju 100%, dok se u stečaju se samo namiruju procentualno, prema sredstvima koja imaju”, rekao je Savo Ševaljević, privremeni upravitelj Bobar banke.

”No, zasad, država jamči isplatu depozita do 25 tisuća eura građanima i pravnim osobama, ali izuzimajući javne institucije.
Riječ je o više od 43 milijuna eura, čija isplata počinje polovicom idućeg mjeseca”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Budući da je riječ o likvidaciji, a ne stečaju, povrat sredstava položenih kod Bobar banke rješavat će Agencija za bankarstvo.

”Ne moraju tražiti sudom. Imat će pravo, kako budu pristizala sredstva, tako će srazmjerno biti njima isplaćivano”, kazala je Injac.

No, tek se izrađuje bilans te je rokove isplate depozita iznad 25.000 eura nemoguće odrediti.

”Utvrđuje se imovina, s jedne strane. Kreditno zaduženje, s druge strane. I s treće strane depoziti”, kazao je Ševaljević.

Blizu 22.000 deponenata uskoro će na svoje adrese dobiti pismo s podacima, a postoji i mogućnost reklamacije ukoliko smatraju da podaci nisu tačni.

Trebinje ostalo bez 2,5 miliona eura

Pismo će doći i u opštinu Trebinje, koja je ostala bez 2,5 miliona eura sredstava. Načelnik kaže, snaći će se, iako mu je sumnjiva propast banke ubrzo nakon smrti  vlasnika Bobar grupacije.

”Najbolji dokaz organizovane pljačke jesu izmjene Zakona o bankarstvu iz juna prošle godine, gdje su amnestirani oni zaduženi za praćenje likvidnosti banaka. To su članovi Upravnog i Nadzornog odbora, direktori Agencije za bankarstvo u slučaju likvidacije određenih banaka”, rekao je Slavko Vučurević.

Brčko distrikt imao je više od 10 miliona eura sredstava u Bobar banci te sada traže načine kako izbjeći kolaps, prije svega, zdravstvenog sistema.

U Bobar banci sredstva su imala i druga javna i privatna preduzeća, među kojima i ostale članice Bobar grupacije, koja broji ukupno 28 preduzeća s više od 1.000 zaposlenih.

Izvor: Al Jazeera