Boeing Trumpu spušta cijenu predsjedničkog aviona

Osim slučaja Air Force One, Trump je najavio smanjenje cijena borbenih aviona (Reuters)

Izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg obećao je izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će cijena novog predsjedničkog aviona, zbog koje je Trump zaprijetio otkazivanjem narudžbe, biti manja od četiri milijarde dolara.

Trump je o cijenama aviona u srijedu razgovarao s Muilenburgom iz Boeinga i Marillyn Hewson iz kompanije Lockheed Martin u svom ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi, gdje provodi božićne blagdane, prenosi Reuters.

“Izradit ćemo ga za manje od četiri milijarde dolara”, rekao je Muilenburg nakon sastanka.

Otkad je pobijedio na izborima 8. novembra, nekretninski tajkun izazvao je polemiku kad je na Twitteru napisao “Otkažite narudžbu” jer je cijenu veću od četiri milijarde dolara za novi zavion Air Force One 747 za buduće američke predsjednike smatrao previsokom. 

Smanjiti cijene aviona

“Pokušavamo smanjiti cijene. Prvenstveno za (borbene avione Lockheed Martin) F-35. Taj je program vrlo, vrlo skup”, rekao je Trump novinarima nakon sastanka sa direktorima proizvođača i desetak dužnosnika iz Pentagona.

Cijena aviona F-35, kojima se služe marinci i zračne snage, narasla je, kako se procjenjuje, na 400 milijardi dolara, zbog čega se opisuju kao najskuplji oružani sistem u historiji.  

Izvor: Agencije