Bogdan Tanjević završio trenersku karijeru

Tanjević je u dugoj karijeri ostvario brojne klupske i reprezentativne uspjehe (EPA)

Iskusni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević podnio je ostavku na mjesto izbornika Crne Gore nakon Europskog prvenstva u košarci i time završio bogatu karijeru, potvrdio je Košarkaški savez Crne Gore.

Tanjević (70) povukao se nakon eliminacije u osmini finala Eurobasketa i uvjerljivog poraza od Latvije (68:100).

“Košarkaški savez Crne Gore izražava veliku zahvalnost proslavljenom stručnjaku Tanjeviću, koji je kao veliki trener proslavio našu državu, a posebnu zahvalnost dugujemo mu za njegovo angažovanje u posljednje tri godine, tokom kojih je dao veliki doprinos uspostavljanju sistema u trenerskoj organizaciji, kao i rezultatima A-tima, te mlađih reprezentativnih selekcija.

Sa zadovoljstvom želimo da upoznamo javnost da će Tanjević ostati na čelu trenerske organizacije i sa te pozicije doprinijeti daljoj afrimaciji crnogorske košarke, te edukaciji mladih crnogorskih trenera”, navodi krovna košarkaška organizacija Crne Gore.

Dvije evropske i jedna svjetska medalja

Nakon što je posljednje godine proveo na klupi crnogorskog nacionalnog tima, Tanjević je završio svoj četvrti izbornički angažman, nakon što je vodio reprezentacije Jugoslavije, Italije i Turske.

Najbolju jugoslavensku vrstu predvodio je do srebrne medalje na Europskom prvenstvu 1981., s Italijom je osvojio kontinentalno zlato 1999., a s Turskom srebro na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

Velike uspjehe bilježio je i na klupskoj sceni, a s Bosnom je bio prvak Europe.

Trenirao je i Casertu, Trst, Stefanel iz Milana, Limoges, podgoričku Budućnost, ASVEL, Virtus iz Bologne i Fenerbahçe, s kojima je osvajao titule prvaka Jugoslavije, Italije, Francuske i Turske.

Izvor: Agencije