Bojkot ‘bošnjačkog jezika’ i u Kotorskom

S početkom nove školske godine, nastavljen je i prosvjed roditelja i djece i u Kotorskom, blizu Doboja. Ne žele učiniti ”bošnjački jezik” kako to nalaže Ministarstvo obrazovanja bh. entiteta Republika Srpska, nego – bosanski.

U lipnju su roditelji odbili uzeti svjedodžbe u kojima piše da im djeca uče “bošnjački jezik”. Na početku nove školske godine, borba ne prestaje.

“Podržavamo roditelje u njihovim naporima i dalje. Koliko ćemo uspjeti, zasad ne možemo ništa reći. To će trajati vjerovatno dosta duže nego što smo mislili. Mi i dalje nastojimo pomoći roditeljima da se to prevaziđe”, kaže Mehmed Trnjanin, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Kotorsko.

Roditelji su jutros došli samo po raspored sati i otišli kućama.

Nastavu “bošnjačkog” bojkotirat će do daljnjega. Svu ostalu nastavu, djeca će pohađati.

“Mi ne želimo da dajemo podršku uvođenju, odnosno mijenjanju imena maternjeg jezika. U najgorem slučaju prihvatili bi da se jezik zove maternji jezik ili jezik i književnost bez ikakvog prefiksa”, napominje Lamija Mehmedić iz Savjeta roditelja OŠ “Milan Rakić” u Kotorskom.

Žale se i na uvjete u školskim prostorijama. Sanitarni čvor je u lošem stanju, a dvorana za tjelesni odgoj – neprilagođena.

Sporan i prijevoz učenika

Tridesatak učenika iz obližnjeg mjesta Čivčije Bukovičke, udaljenog nekoliko kilometara, ide autobusom u školu. Međutim roditelji bi željeli vanredan prijevoz samo za potrebe đaka.

“Tražimo đački prijevoz za djecu, kao što nam je ministar [Dane] Malešević obećao, isključivo đački prevoz da će djeca imati. I da će im biti udovoljeno, da neće trebati čekati tri sata, kao što su čekali do sada”, kaže Alma Ćurić, majka djeteta iz Čivčija Bukovičkih.

Problem je i financijske prirode. Ministarstvo subvencionira prijevoz s jednim eurom po učeniku, što nije dovoljno za pokrivanje troškova.

“Direktor osnovne škole u Kotorskom, Duško Lukić nije htio stati pred kamere. Međutim, ispričao nam je kako školski autobus ne može organizirati. Ipak, dogovor je postignut s lokalnim prijevoznikom za redovan prijevoz do kraja ovog mjeseca. Što će biti dalje, ne zna se”, javlja Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Ako se problem ne riješi, postoji mogućnost da se djeca Osnovne škole “Milan Rakić” iz Kotorskog, neće moći upisati u srednje škole u Federaciji BIH, jer je pitanje hoće li im se priznati svjedodžba u kojoj piše da imaju ocjenu iz “bošnjačkog jezika”.

Izvor: Al Jazeera