Bojkot izbora u Egiptu: Provladini mediji za novčane kazne

Na kraju prvog dana prvog kruga izbora, biračka mjesta zatvorila su se sa veoma slabom stopom izlaznosti koja se procjenjuje na 2,27 posto (EPA)

Brojni egipatski novinari koji su podržali svrgavanje bivšeg predsjednika Muhameda Mursija izrazili su nezdovoljstvo zbog bojkota parlamentarnih izbora, nazvavši to „bijednim“ scenarijem.

Neki novinari su čak pozvali da se ponovo uvede kazna od 500 egipatskih funti (55 eura) za one koji ne glasaju.

Na kraju prvog dana prvog kruga izbora, biračka mjesta zatvorila su se sa veoma slabom stopom izlaznosti koja se procjenjuje na 2,27 posto.

Ovo je, kako su izvijestili mediji koji su podržavali vojni udar, vanredna situacija koja se nikada prije nije dešavala, čak ni tokom vlasti svrgnutog Hosnija Mubaraka, javlja Middle East Monitor. 

‘Oni su izgubili, a mi smo izgubili s njima’

Telvizijska voditeljica Lamis Al-Hadidi izrazila je „zaprepaštenje“ zbog averzije građana prema parlamentarnim izborima. Komentirajući izrazito lošu izlaznost, rekla je: „Politička administracija treba obratiti pažnju… Alarm se oglasio.“

Govoreći tokom svoje emisije Huna Al-Asimah („Ovo je prijestolnica“) na satelitskom kanalu CBC u nedjelju, Al-Hadidi je dodala da slaba izlaznost ukazuje na gubitak povjerenja u vrijednost političke uključenosti.

Građani, rekla je, osjećaju da nemaju ulogu u procesu donošenja odluka tako da izbori sami po sebi nisu ozbiljni.

Optužila je kandidate da ne rade dovoljno da mobiliziraju birače u svojim biračkim okruzima.

Objašnjavajući da su mediji potaknuli mase tokom referenduma o ustavu te tokom predsjedničkih izbora, kazala je da novinari ne mogu isto uraditi za parlamentarne izbor zbog „igre interesa“.

„Kandidati su trebali izaći na ulice u svojim biračkim okruzima na efikasniji način kako bi informirali birače o važnosti učestvovanja na izborima. Ipak, ovo se nije desilo, i oni su izgubili, a mi smo izgubili s njima“, rekla je.

‘Ovo je apsolutna apstinencija’

Prema Yousefu Al-Husseiniju, trenutna izborna scena je „bijedna“ sa „većinom glasačkih mjesta koja su prazna“.

U njegovoj TV emisiji Al-Sada Al-Muhtaramoun („Časni gospodin“), objavljeni su snimci praznih glasačkih mjesta u Fayyoummu.

„Kakva spektakularna izlaznost“, komentirao je sarkastično.

„Prazna glasačka mjesta ne mogu se opisati samo kao puki bojkot ili averzija – to je apsolutna apstinencija.“

Dodao je da mediji neće samo udariti u bubanj i reći stvari koje nisu tačne kako bi usrećili ljude. Al-Husseini je priznao da je bio zbunjen slabom izlaznošću.

„Vidjeli smo oko osam izbora tokom posljednjih nekoliko godina na koje su građani izlazili u velikom broju, pa zašto onda nisu učestvovali ovaj put?“

Zatražio je od predsjednika Al-Sisija da razmotri ovaj problem, utvrdi razloge i odredi šta bi se trebalo uraditi.

Debata o novčanim kaznama

Novinari televizije Al-Yam Channel sugerirali su da bi Vlada trebala ponovo uvesti novčanu kaznu za one koji ne glasaju. Amr Adib, Ranya Badawi i advokat Khalid Abu Bakr vodili su interesantan razgovor o tome.

„Imate zakon po kojem ko god da ne glasa – uzima mu se 500 funti. Već imamo deficit budžeta pa neka država kaže da će se ovo provesti. Na ovaj način prikupit ćemo milijarde za državu umjesto da ih tražimo iz inostranstva“, kazao je Badawi.

„A oni koji odbiju platiti, šta ćete s njima uraditi? Slušam o ovome otkako sam nosio kratke hlače“, odgovorio je Adib.

„Zakon je izraz volje. Mora postojati volja da bi se proveo. Kada neko ode da preuzme svoju ličnu kartu ili vozačku dozvolu trebali bismo mu reći ‘plati kaznu od 500 funti'“, rekao je Abu Bakr.

Adib je odbacio ovu ideju, kazavši: „Vjerovali il ne, neka onaj ko dođe da glasa za Egipat zbog novca ide u pakao.“

Abu Bakr se složio da bi ovo bilo ružno, na šta je Badawi odgovorio: „Mislite li da glasačka mjesta izgledaju predivno kada su u potpunosti prazna?“

Posjetivši mnoga glasačka mjesta, televizija Arabi 21 posvjedočila je apstinenciji glasača tokom dana.

Čini se da su i trgovi i ulice također bili prazni; užarene rasprave i argumenata koji su pratili prethodne izbore nije bilo. Sa takvom slabom izlaznošću, nije jasno kako će bilo ko moći da potvrdi izborni legitimitet iz „rezultata“, piše Middle East Monitor. 

Prvi izbori od svrgavanja Mursija

Druga faza izbora trebala bi se održati krajem novembra i završiti 2. decembra.

Tokom vikenda, egipatski predsjednik pozvao je građane da odu na glasačka mjesta i daju svoj glas, izvijestio je Middle East Eye.

„Očekujem da egipatska omladina bude pokretačka snaga tokom ovog praznika demokratije. Slavite izbor predstavnika i napravite pravi izbor“, rekao je.

Dvadeset i osam od 596 zastupnika imenovat će predsjednik, dok će 448 biti izglasani kao nezavisni kandidati, a preostalih 120 će biti izabrani sa stranačkih listi.

Ovo su prvi izbori u Egiptu od svrgavanja legitimno izabranog predsjednika Muhameda Mursija. U prvom krugu izbori se provode u 14 od 27 egipatskih oblasti, u kojima 27 miliona ljudi ima pravo glasa. 

Nakon vojnog udara, general Abdul-Fattah Al-Sisi obećao je održavanje parlamentarnih izbora narednih nekoliko mjeseci, ali izbori se provode tek dvije godine nakon toga. Međutim, politička situacija je i dalje daleko od demokratske. Deseci hiljada aktivista su i dalje u zatvorima. Mediji su pod žestokom cenzurom, a deseci novinara još su u pritvoru.

Takva situacija je rezultirala time da ključni pokreti koji su imali ulogu u svrgavanju Mubarakovog režima, poput Pokreta “6. april”, bojkotiraju izbore. Predsjedniku Sisiju važno je formiranje novog parlamenta, jer se i dalje suočava s kritikama međunarodne zajednice zbog gušenja demokratije i obračunavanja s neistomišljenicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije