Boko Haram objavio video otetih djevojčica

Naoružana grupa Boko Haram objavila je novi videosnimak djevojčica za koje tvrdi da su kidnapirane iz nigerijskog grada Chiboka u aprilu 2014. godine.

Na snimku objavljenom na YouTubeu su, kako navodi Boko Haram, prikazane djevojčice koje su još žive, dok su druge, kako tvrdi ta grupa, ubijene u zračnim udarima.

“Trebalo bi da znaju da su njihova djeca i dalje u našim rukama”, kaže na snimku muškarac čije je lice pokriveno turbanom.

Iza pripadnika Boko Harama, koji na snimku traži oslobađanje njihovih boraca u zamjenu za oslobađanje djevojčica, vidi se 50-ak djevojčica sa maramama na glavama.

Muškarac koji se pojavio u snimku tvrdi da je nasljednik Abubakara Shekaua, izvještava Ahmed Idris, reporter Al Jazeere. Maskirani muškarac je od nigerijske vlade tražio puštanje boraca Boko Harama iz zatvora.

Ranije ovog mjeseca, ISIL je imenovao Musaba al-Barnawija za novog lidera Boko Harama umjesto Abubakara Shekaua. Tokom sedmogodišnje vladavine bivšeg lidera ubijeno je više od 20.000 ljudi, a više od 2,2 miliona raseljeno.

Hiljade otete djece

“U videu se navodi da je 40 djevojčica udano, da su neke poginule i povrijeđene u zračnim napadima”, dodaje Idris.

Nigerijska grupa je otela 276 djevojčica iz škole u gradu Chiboku na sjeveru Nigerije, od kojih se za 219 njih vjeruje da su i dalje u zarobljeništvu.

Ovo je treći videosnimak koji je grupa Boko Haram objavila otkako su djevojčice otete.

Boko Haram je od 2014. godine oteo blizu 2.000 djevojčica i dječaka, od kojih su mnogi pretvoreni u seksualno roblje, borce ili bombaše samoubice, navodi organizacija Amnesty International.

Izvor: Al Jazeera i agencije