Boko Haram oslobodio 82 djevojčice iz Chiboka

Pripadnici oružane grupe Boko Haram oslobodili su 82 učenice iz grupe od više od 200 djevojaka koje su oteli u aprilu 2014. u sjeveroistočnome gradu Chibok, objavili su zvaničnici.

Djevojke su oslobođene nakon pregovora s vladom, objavio je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan, prenosi Hina.

Vojni izvor rekao je da su djevojke u mjestu Banki blizu granice s Kamerunom gdje će obaviti liječnički pregled prije nego budu prevezene avionom do Maidugurija, glavnoga grada države Borno.

Oružana grupa Boko Haram pobunu je počela prije osam godina i nema naznaka da bi je mogla okončati.  Gotovo 220 djevojčica bilo je oteto iz škole u napadu izvedenom tokom noći prije tri godine.

Pregovori za oslobađanje

Više od 20 djevojaka bilo je oslobođeno u oktobru zahvaljujući dogovoru u kojem je posredovao Međunarodni Crveni križ. Neke su uspjele pobjeći ili su spašene, no za 195 se vjerovalo da su još zatočene prije oslobađanja u subotu navečer.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari rekao je u aprilu da vlada pregovara o oslobađanju preostalih zatočenica.

Iako je otmica iz Chiboka najpoznatija, grupa Boko Haram otela je hiljade odraslih osoba i djece, a mnogi od tih slučajeva prošli su medijski nezapaženo i zanemareni su.

Boko Haram je ubio više od 20.000 ljudi i raselio više od dva miliona otkako je počeo pobunu kojom teži uspostaviti islamski halifat na sjeveroistoku Nigerije.

Iako vojska tvrdi da je ugušila pobunu, veliki dijelovi sjeveroistoka, posebno država Borno još su izloženi prijetnjama oružanih grupa, a samoubilački napadi i oružani napadi pojačali su se od završetka kišnog razdoblja krajem 2016.

Izvor: Al Jazeera i agencije