Boko Haram ponovo prijeti

U poruci se navodi da su među uhapšenim žene i djeca pripadnika Boko Harama (AFP)

Audio poruka, za koju se pretpostavlja da ju je emitirao navodni vođa nigerijske islamističke skupine Boko Haram, puštena je na internetskim stranicama.

U poruci se mogu čuti nove prijetnje skupine te priznanje prema kojemu su nedavni napadi u Kanu povezani s mučenjima njezinih članova.

“Mi smo odgovorni za napade u Kanou”, rekao je muškarac čiji glas podsjeća na glas Abubakara Shekaua, čovjeka za kojega se pretpostavlja da je vođa grupe.

“Ja sam izdao naredbu i takve ću naredbe davati ponovno i ponovno. Bog nam je podario pobjedu”, stoji u poruci. Autentičnost poruke još nije moguće potvrditi.

Pripadnici Boko Harama su 20. januara počinili su višestruke napade u Kanu, pri čemu je smrtno stradalo 160 ljudi.

“Napali smo zgrade snaga sigurnosti, jer su naše članove hapsili i mučili njihovi pripadnici. Među uhapšenim su naše žene i djeca. Moraju biti svjesni činjenice da i oni imaju žene i djecu te da ih mi možemo oteti”, stoji u poruci.

Uhapšeno 200 ljudi

U Nigeriji je od prošlonedjeljnih napada na sjeveru zemlje uhapšeno 200 ljudi, uglavnom plaćenika iz Čada, saopćio je anonimni policijski izvor.

Hapšenja su odgovor na rastući pritisak na snage sigurnosti da zaustave nasilje.

Većina uhapšenih su plaćenici iz susjednog Čada, a policija sumnja da ova islamistička grupa krijumčari oružje preko sjeveroistočnih granica sa Nigerom i Čadom.

U izvještaju Ujedinjenih Nacija nedavno je ukazano da postoje dokazi da nigerijsku grupu obučava sjevernoafrički ogranak al-Qaede. Ima i onih koji vjeruju da su korijeni pobune u samoj Nigeriji.

Grupa Boko Haram otpočela je borbe na sjeveru Nigerije, ali se poslije brutalne policijske akcije 2009. godine grupa primirila. Poslije više od godinu dana ponovo su počeli organizirati napade a vjeruje se da imaju više frakcija i različite ciljeve.

Izvor: Agencije