Boko Haram zauzeo grad, vojnici pobjegli

Boko Haram proglasio je islamsku državu na sjeveroistoku Nigerije (AP)

Boko Haram je preuzeo kontrolu nad nigerijskim gradom nakon što su stotine vojnika stacioniranih tamo navodno pobjegle preko granice u Kamerun, rekao je policijski izvor.

Gotovo 500 nigerijskih vojnika pobjeglo je iz nigerijskih pograničnih gradova Ashigashyia i Kerawa tokom vikenda na teritoriju Kameruna.

Nigerija vojska odbacila je tvrdnje o bjekstvu i kazala da je prelazak u Kamerun “dio taktičkog manevra”.

Saopćeno je da se vojnici vraćaju u Nigeriju nakon što je ispoštovan protokol predaje “oružja kako bi uvjerili prijateljsku zemlju da nisu u neprijateljskoj misiji”.

U Maiduguriju, glavnom gradu nigerijske države Borno, gdje se nalazi sjedište vojnih snaga, mlađi oficir je kazao da vojnici nisu imali dovoljno municije i da su bili suočeni s dobro naoružanim borcima Boko Harama.

Pogoršani sigurnosni uvjeti

Policijski službenik je kazao da se sigurnosna situacija “pogoršava iz dana u dan u pograničnim gradovima”.

Grad Ashigashyu presijeca rijeka koja označava granicu između Nigerije i Kameruna. Policijski izvor navodi da Boko Haram sada pokušava zauzeti kamerunsku stranu grada.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan proglasio je vanredno stanje u tri sjeveroistočne države u maju 2013, zato što su pobunjenici zauzeli dijelove države Borno, rodnog mjesta Boko Harama.

Ova pobunjenička grupa zauzela je početkom mjeseca grad Gwozu na sjeveroistoku zemlje i formirala “islamsku državu”.

Gwoza, koja je imala blizu 265.000 stanovnika prema posljednjem popisu, najveći je grad pod kontrolom Boko Harama.

Nigerijska vojska odbacila je navode te grupe, rekavši u saopćenju da su suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i dalje netaknuti.

Izvor: Al Jazeera i agencije