Bolest goveda pojavila se i u Crnoj Gori

Nakon Srbije, Makedonije i Kosova – bolest kvrgave kože goveda pojavila se i u općinama na sjeveru Crne Gore. Zbog bolesti kvrgave kože u Crnoj Gori je do sada uspavano 137 goveda, a broj oboljelih grla raste. Veterinarske službe zabranile su uvoz stoke i mesa u državu i počele opću vakcinaciju.

U međuvremenu, u Hrvatskoj je počela vakcinacija goveda protiv te bolesti. U idućih mjesec dana vakcinirat će se svih 422 hiljada goveda, najprije ona u pet istočnih županija gdje postoji opasnost da se bolest prvo pojavi. 

Uklanjanje bolesnih životinja

Nebojša Đalović se stočarstvom bavi godinama. Kada je primijetio čudne čvoriće na vimenu jedne od krava, pozvao je veterinara. Laboratorijski nalazi pokazali su da životinja ima bolest kvrgave kože, zbog čega je uspavana. To ga je uplašilo. 

“Strah me je za ubuduće, pošto je to nama jedini prihod, bavimo se ovdje poljoprivredom i držimo tu stoku. Imamo oko 30 ovaca i imali smo četiri krave… Stah me je ako bi se to ponovilo za ubuduće, ja ne znam šta bih radio, morao bih napuštati poljoprivredu, ne bi se time više smio baviti”, kaže on.

Bolest kvrgave kože je virus koji napada isključivo goveda. Simptomi su gubitak mliječnosti, apetita, temperatura i čvorići na koži koji se pretvaraju u rane. Prenose ga komarci, muhe i krpelji. Nije opasan po čovjeka, ali se meso i mlijeko zaraženih životinja ne smiju konzumirati. Budući da lijeka nema, oboljele životinje se ubijaju i uklanjaju.

“Bolest kvrgave kože goveda javlja se u Crnoj Gori prvi put, nakon što je prethodno pogodila zemlje regiona. Ovo oboljenje potiče iz Afrike, a u Evropi je prvi put registrovano tek prošle godine”, izvještava Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Obolijevanje goveda potvrđeno je u osam općina crnogorskog sjevera, gdje je uspavano više od 100 grla, a broj svakodnevno raste. Veterinari su počeli obaveznu i besplatnu vakcinaciju kako bi zaštitili zdrava goveda.

Nabavka vakcina

“Vakcina ne može spasiti govedo koje je inficirano, ali će doći do reakcije ubrzanja kliničkih simptoma bolesti. Pa smo sa te strane i mi na oprezu, pratimo ta gazdinstva u kojima smo izvršili vakcinaciju da vidimo da li će se pojaviti bolest i da što prije suzbijemo odnosno odstranimo zaraženu životinju, kako se ne bi prenosilo na druge”, ističe Kerim Zejnelović, veterinar.

U crnogorskoj Vladi kažu da rade sve kako bi zaustavili zarazu. Zabranili su uvoz živih goveda i goveđih proizvoda, naložili dezinfekciju i dezinsekciju farmi u kojima su zabilježeni slučajevi ovog virusa, u toku je zaprašivanje insekata i nabavljeno je gotovo 100 hiljada vakcina koje će u narednih deset dana primiti svaka životinja u državi.

“Iskreno se nadamo da ćemo zbog vakcinacije, jer je vakcinacija jedina mogućnost zaustavljanja bolesti uopšte u nauci poznata, iskreno se nadamo da ćemo taj broj uspjeti da svedemo na najmanju moguću mjeru”, navodi Vesna Daković iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Nadoknada gubitaka

Za stradala grla stočari traže nadoknadu. Država obećava, isplatit će je u tržišnoj vrijednosti.

“Ne tražim više sem koliko ona vrijedi ili neka mi dovedu kravu mjesto krave, eto ja mislim da je to realno”, kaže Đalović.

“Moraju biti registrovani, njihove životinje moraju biti obilježene, sve ono što je propisano zakonom da bi mi mogli da sprovedemo proceduru nadoknade štete”, pojašnjava Vesna Daković.

Koje su posljedice po stočni fond Crne Gore i kolika je šteta za uzgajivače, znat će se u narednih mjesec dana, koliko je potrebno da se razvije imunitet kod vakciniranih životinja i pokažu simptomi kod oboljelih.

Regulative EU-a

Hrvatska je naručila 400 hiljada doza vakcina, a 50 hiljada je toj zemlji donirala Evropska unija.

Iako je prema postojećoj zastarjeloj regulativi Evropske unije životinje moguće vakcinirati tek po službenoj potvrdi bolesti u zemlji, Hrvatska je dobila zeleno svjetlo  za preventivnu vakcinaciju kako bi se spriječila šteta.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske pokrenulo je i pregovore sa susjednim zemljama oko promjene zajedničkog zakonodavstva u smjeru liberalizacije prometa preventivno vakciniranih životinja.

U toku su bilateralni pregovori s Italijom oko nastavka  trgovine, a stočna  junad nastavit će se izvoziti u Liban, s kojim je postignut dogovor uz uvjet da je životinja cijepljena najmanje 30 dana od napuštanja stada.

Izvor: Al Jazeera