Bolnica na otoku Ellis postala muzej

Bolnički kompleks na otoku Ellis, u Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put poslije 60 godina otvoren je za javnost. 

Na putu ostvarenja američkog sna ovaj otok bio je prva stanica imigrantima poslije dugih i iscrpljujućih putovanja brodom.

Više od milion njih upravo tu je dobilo prvu medicinsku pomoć.

Prije nego što bi američke vlasti zvanično odobrile njihov ostanak, morali su proći različite ljekarske preglede.

Prvi i posljednji pogled na Ameriku

Mnogim imigrantima prvi pogled na Ameriku bio je i posljedni. Ako nisu imali dovoljno novca za liječenje ili su bolovali od neizlječivih bolesti, slali su ih prvim brodom nazad u njihove domovine.

“Dovodili su ih ovdje. Često su dolazili u ovu zgradu na ljekarski pregled. Ljekari bi prvo pregledali da li imaju uši. Ukoliko su ih imali, obrijali su im glavu. To je bio jednostavan lijek”, kaže Anotni Mrozinski.

“Ukoliko se razbolite i ako vas prime u ovu bolnicu, onda bi vaša porodica morala potvrditi da može platiti vaše liječenje. Ljekari bi na to rekli koliko će liječenje trajati i koliko će koštati. Potom bi vas primili u bolnicu i počeli sa liječenjem”, kaže Jessica Cameron-Bush.

Jezivo, ali mnogi ljekari iz Amerike su dolazili da gledaju obdukcije na stolovima u bolničkom kompleksu.

“Ljekari bi dolazili ovdje gledati obdukciju, jer su imali mogućnost vidjeti bolesti, koje nisu mogli zamisliti da postoje”, kaže Mrozinski.

Nekada najveći bolnički kompleks u Americi postao je muzej. Prostorije su autentične i nerenovirane. Posjetitelji će morati nositi kacige i imat će priliku lutati po prostorijama, koje su zarasle travom.

Moći će posjetiti izložbu nazvanu “Neuklopljeni”. Ali slike očiju bolesne djece i ljekara koji se spremaju za operaciju vremenom blijede, baš kao i sjećanje na njihove živote.
 
Izvor: Al Jazeera