Bolnicama u okolini Damaska potrebna krv

Područja u okolini glavnog grada Damaska, koja su pod kontrolom sirijske opozicije, meta su stalnih napada. Bolnice se bore da pruže pomoć velikom broju ranjenih, te apeliraju na stanovništvo da daruje krv.

Područje Istočne Gute kod Damaska, u kojem živi blizu 400 hiljada stanovnika, već više od dvije godine je pod opsadom.

Medicinske ustanove na ovom području suočavaju se sa velikim problemima. Ipak, i dalje nekako uspijevaju pružiti osnovnu medicinsku pomoć stanovništvu.

Poprište sukoba

Poseban problem predstavlja nestašica krvi, a stalno raste broj povrijeđenih. Uprkos teškoj situaciji, stanovništvo se odaziva pozivima za dobrovoljno davanje krvi. U Dumi, gradu koji je česta meta napada, pod opsadom živi 30 hiljada porodica.

“Potrebe su zaista velike. Osim ranjenika koji stalno pristižu, imamo i veliki broj redovnih pacijenata kojima je svakih 15 dana potrebna nova količina krvi”, kaže sagovornica Al Jazeere.

Gusto naseljeno područje istočne Gute poprište je stalnih ratnih sukoba između režimske vojske i opozicije. Zračni i artiljerijski napadi prouzrokuju desetke žrtava.

Preopterećene bolnice

Bolnice su preopterećene jer pružaju pomoć i civilima i borcima Slobodne sirijske vojske. Raspoložive količine krvi su dovoljne da pokriju tek mali dio potreba.

“Kada se desi masakr poput ovog od prije nekoliko dana, ovdje vlada vanredna situacija. Raspoložive zalihe krvi potroše se veoma brzo. Stoga pokušavamo organizirati akcije darivanja krvi kako bismo obnovili zalihe”, kaže uposlenik bolnice.

A, posljedice posljednjeg zračnog napada na tržnicu u Dumi su strahovite. Više od 100 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih civila. Osim verbalnih osuda ovog masakra, reakcija međunarodne zajednice je i ovaj put izostala.

Izvor: Al Jazeera