Bolnice u Siriji mete bombardiranja

U gradu Deraa, na jugu Sirije, u blizini granice s Jordanom, nedostatak materijala i stalno nasilje veliki je teret za medicinske službe.

Više nego ikad ranije, bolničko osoblje suočava se s prijetnjom napada.

Deraa je poprište konstantnih borbi otkad je počeo rat u Siriji.

No, u posljednjih nekoliko mjeseci, ljekari kažu da su se mete napada promijenile – ni bolnice više nisu pošteđene. Postale su metom bombardiranja.

Zbog toga je većina ljekara i medicinskih sestara pobjegla iz ove bolnice. Ostalo je samo 17 zaposlenika.

Ranjeni civili i pobunjenički borci stalno stižu. Kako je ljekara vrlo malo, medicinske sestre i veterinari popunjavaju prazninu.

“Ovo je tužna i srceparajuća situacija. Ruke su nam vezane. Ne možemo pomoći ranjenima. Nemamo hirurga koji bi operirali ljude.”

Problem predstavlja i nedostatak medicinskog materijala i lijekova. Većina aktivnosti bolnice sad se izvodi u podrumu.

No, oni znaju da im to daje samo malo zaštite od daljnjih napada.

Zauzimanje Buwayde

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada preuzele su kontrolu nad selom Istočna Buwayda od pobunjenika, izvijestila je Sirijska državna televizija.

“Naše herojske trupe su ponovo uspostavile sigurnost u Istočnoj Buwaydi”, javila je u subotu sirijska televizija.

Ovo selo je bilo posljednja teritorija koju su držali pobunjenici u području grada Qusayra, koji su sirijske snage sigurnosti zauzele u srijedu, prenio je AFP, navodi Tanjug.


[Izvor: freeqabon damascus]

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je zabrinuta za sudbinu na stotinu ljudi koji su izbjegli iz Qusayra, poslije njegovog pada, jer za sada nema nikakve informacije o njima.

Granatiranje Damaska

Četvrt Qaboun u Damasku, koju uglavnom kontroliraju pobunjenici, našla se u subotu ujutro pod intenzivnim napadom. Aktivisti javljaju da su prorežimske snage odgovorne za napade, iako je državna informativna agencija SANA tvrdila u petak da su pobunjenici ispalili minobacačke granate na grad.

Zabilježeni su višestruki napadi na to područje, a na internetu je objavljen i video snimak koji prikazuje tenk koji djeluje u tom području.

U prvom dijelu video snimka su prikazani snimci granata koje pogađaju zgrade, u drugom dijelu snimka je prikazan tenk u pokretu, sa sirijskom zastavom na tenku, a u trećem dijelu video snimka su prikazana dva muškarca koji vuku čovjeka za kojeg se pretpostavlja da je ranjen.

Za sve video snimke se tvrdi da prikazuju Qaboun, a datum snimanja je osmi jun.

Napadi helikopterima

U međuvremenu, sirijski helikopteri su otvarali vatru u području prema granici sa Libanom, čije stanovništvo podržava pobunu protiv sirijskog predsjednika.

Sirijski helikopteri su otvarali vatru u Wadi Hmeidu, u blizini grada Arsal, ali nije bilo žrtava, izjavio je libanski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Ovaj napad je posljednji u seriji incidenata koji se dešavaju na sirijsko-libanskom pograničnom području od eskalacije sukoba u Siriji u kojima su uzeli učešće i pripadnici libanskog šiitskog pokreta Hezbollah.

Od izbijanja sukoba u Siriji, grad Arsal je postao ključno utočište izbjeglica i ranjenih civila iz Sirije.

Sigurnosni zvaničnici, također, kažu da je taj grad i mjesto preko koga se u Siriju prebacuju borci i oružje u Siriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije