Bolnice u Srbiji se raspadaju, ljekari odlaze

U Srbiji traju vanredne kontrole zdravstvenih ustanova. Nakon prvih izvještaja smijenjeno je rukovodstvo 11 bolnica. Pod lupom je bilo sve –  dokumentacija, rad liječnika, odnos zaposlenih prema pacijentima… Kontrole je naredilo Ministarstvo zdravlja, zbog smrti osmogodišnjeg dječaka iz okolice Loznice, koji je preminuo od sepse nakon prijeloma ruke.

Jedanaest smjena poslije sedam dana vanredne kontrole – prvi korak u uspostavljanju odgovornijeg zdravstvenog sistema, najavljuju u Ministarstvu zdravlja Srbije.

“[Kontrolisane su] One bolnice koje su imale negativan izveštaj, gde se videlo da tu dosta toga fali, škripi, gde je ustanovljeno da tu je bilo organizacionih problema… Naravno, imenovanje novih direktora će pokrenuti donekle bolju organizaciju posla, ali se tu neće stati”, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Najteže na ginekologiji

Pod lupom je bio i Kliničko-bolnički centar Zvezdara, gdje se nadaju pozitivom izvještaju. Uvjeti rada i smještaja u zgradama starim 70 godina oduvijek su bili problem ovog kliničkog centra. Ali, u posljednjih godinu dana rekonstruirana su odjeljenja kardiologije, ORL-a, gerijatrije, psihijatrije.

“U ovom trenutku nam je bio prioritet da dovedemo te sve uslove do mnogo boljih uslova nego što su bili, jer godinama nije ulagano ništa. Naravno, mi uporedo sa tim nabavljamo medicinsku opremu i edukujemo nas medicinski kadar”, ističe direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

Najteže je stanje na odjeljenju ginekologije, gdje su radovi u toku. Oronuli zidovi i plafoni tamo gdje su porodilje, trebali bi za nekoliko mjeseci postati prošlost. Dok rad i trud medicinskog osoblja, prema istraživanjima Zavoda za javno zdravlje, uvijek dobije najviše ocjene, neadekvatan smještaj u bolnicama godinama je glavna primjedba pacijenata.

“Zdravstvo nam je loše, vrlo loše, nisam zadovoljna. Zadovoljna sam bila samo za vreme [Josipa Broza] Tita , ja sam stara žena od 80 godina”, kaže jedna Beograđanka.

“Mislim da ne dolikuje ljudskosti – zid koji pada, malter koji pada, i to u sobi gde leže pacijenti”, dodaje njen sugrađanin Marko

Najškolovaniji odlaze u inostranstvo

“Uređenje objekata u kojima se leče građani Srbije i Ministarstvo zdravlja je stavilo na listu prioriteta. Oko 150 zdravstvenih ustanova trebalo bi da bude obnovljeno do sredine sledeće godine”, javlja iz Beograda novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Ali, za sindikate zdravstva problem broj jedan ipak je sve češći odlazak ljekara iz države.

“Imamo veliki odliv zdravstvenih radnika u inostranstvo, tako da se zaista suočavamo sa problemom koji će biti alarmantan. Nećemo imati dovoljno uposlenih u sistemu, čak i da se obezbede sredstva, nećemo imati koga da zaposlimo, jer nam najškolovaniji odlaze u inostranstvo”, govori Zoran Savić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Nova praksa u kojoj će najbolji ljekari Srbije ubuduće obilaziti manje bolnice širom države, u Ministarstvu zdravlja se nadaju, doprinijet će kvalitetu zdravstvene zaštite.

Izvor: Al Jazeera