Bolt i Ennis dobitnici Laureusa za 2012.

Jamajčanski sprinter Usain Bolt i britanska sedmobojka Jessica Ennis dobitnici su nagrada Laureus za najboljeg sportaša i sportašicu u 2012. godini.

Ova priznanja su zaslužili zbog svojih uspjeha na Olimpijskim igrama u Londonu, a svečanost dodjele nagrade održana je u gradu domaćinu sljedećih ljetnih Olimpijskih igara, Rio de Janeiru.

Ekipom godine proglašena je golferska reprezentacija Evrope, koja je nevjerovatnim preokretom savladala Sjedinjene Američke Države u Ryder kupu.

Jamajčaninu je ovo treći Laureus u karijeri, najboljim je proglašavan još 2009. i 2010, a zaslužio ga je osvajanjem naslova olimpijskog pobjednika na 100, 200 i 4×100 metara, čime je ponovio svoj uspjeh iz Pekinga 2008. godine.

Najbrži čovjek na svijetu nije lično došao u Rio preuzeti nagradu, već se okupljenim uzvanicima u Theatro Municipalu obratio putem holograma, obećavši kako će 2016. pokušati treći put zaredom osvojiti olimpijske naslove u svojim disciplinama.

„Sigurno ću biti u Riju 2016“, kazao je Bolt.

Priznanje za Murraya

U izboru za nagradu Laureus ovaj atletičar je dobio više glasova od dvostrukog olimpijskog pobjednika na 5.000 i 10.000 metara, Britanca Mohamada Faraha, pobjednika Tour de Francea i olimpijskog pobjednika na kronometar, britanskog bicikliste Bradleya Wigginsa, te argentinskog nogometaša Lionela Messija i svjetskog prvaka u Formuli 1, Nijemca Sebastiana Vettela.

Ennis je osvojila olimpijski naslov u sedmoboju na domaćem terenu, iako se morala nositi s velikim pritiskom, jer je proglašena „Licem Olimpijskih igara“.

Američki plivač Michael Phelps, koji je u Londonu osvojio četiri zlata i dva srebra i tako postao sportaš s najviše osvojenih olimpijskih medalja u historiji (18 zlata, dva srebra i dvije bronze), dobitnik je novoustanovljene nagrade za posebno dostignuće.

Nagradu za sportaša koji je napravio najveći proboj u 2012. godini dobio je britanski teniser Andy Murray, koji je osvojio zlato na OI-u u Londonu, a potom i svoj prvi Grand Slam naslov na US Openu u New Yorku.

Životno djelo

Dobitnik nagrade za povratnika godine dobio je trkač na 400 metara s preponama iz Dominikanske Republike Felix Sanchez, koji je u Londonu osvojio svoje drugo olimpijsko zlato u karijeri i to osam godina nakon što mu je to prvi put uspjelo u Atini.

Nagradu za životno djelo dobio je Sebastian Coe, nekadašnji svjetski rekorder na 800 metara, koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu.

Izvor: Agencije