Bolton: Moguće sankcije Evropljanima koji sarađuju s Iranom

John Bolton
John Bolton kaže da uvođenje sankcija evropskim kompanijama ovisi o ponašanju drugih vlada (AP)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Bolton izjavio je u nedjelju da je “moguće” uvođenje sankcija europskim kompanijama koje nastave poslovati s Iranom nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Teheranom.

“To je moguće. Ovisi o ponašanju drugih vlada”, kazao je Bolton, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Navodi se da je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklernog sporazuma postignutog 2015. godine uznemirila europske saveznike Washingtona, donijela neizvjesnost u pogledu globalne opskrbe naftom i uvećala rizik od sukoba na Bliskom istoku.

Američki predsjednik je, objavljujući da se SAD povlači iz međunarodnog sporazuma s Iranom, dodao da će ponovo uvesti sankcije visokog stupnja toj zemlji idućih mjeseci.

Povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. američkog predsjednika Donalda Trumpa uznemirilo je europske saveznike Washingtona, koji smatraju da iako sporazum nije idealan zasad osigurava da Iran ne dođe do atomske bombe te žele nastavak poslovanja svojih kompanija u toj zemlji.

Pompeo: Nismo ciljali na Europu

Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao u nedjelju kako se nada da se Sjedinjene Države i Europa mogu dogovoriti kako da se odnose prema Iranu, nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio sankcijama europskim kompanijama koje nastave poslovati tamo.

Govoreći na Fox Newsu Pompeo je rekao da Sjedinjene Države nisu ciljale na Europu kada su se povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma prošli tjedan.

“Nadam se da u narednim danima i tjednima možemo doći do dogovora koji stvarno funkcionira, koji doista štiti svijet od lošeg ponašanja Irana, ne samo njihova nuklearnog programa, nego i njihovih projektila i njihova zloćudnog ponašanja”, rekao je, kako prenosi Hina.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je kazao da će Iran ostati predan nuklearnom sporazumu, koji su osim SAD-a potpisale i Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, pod uvjetom da te zemlje mogu osigurati da je Iran zaštićen od sankcija protiv ključnih gospodarskih sektora poput nafte.

Novi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell izazvao je zaprepaštenje u europskim prijestolnicama izjavama da Europa mora ponovno postaviti sankcije Iranu.

“Očekujemo da nam naši prijatelji i saveznici pomognu vratiti Iran za pregovarački stol”, kazao je on, dodajući da je SAD dokazao da Iran krši svoju obvezu neobogaćivanja uranija.

Velike kompanije, naročito europske, mogle bi izgubiti milijarde dolara otkazivanjem trgovinskih sporazuma nakon odluke SAD-a da vrati sankcije Iranu, iako je konačan utjecaj nejasan zbog mogućnosti novih pregovora i izuzeća, navode stručnjaci.

Nepoznati izuzeci

Odluka predsjednika Trumpa da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranim i vrati sankcije toj zemlji znači da kompanije diljem svijeta moraju obustaviti ugovorene poslove s Iranom, ili im Vlada SAD-a može uvesti novčane kazne ili sankcije.

Kompanije i zemlje koje imaju trgovinske sporazume s Iranom imaju između 90 i 180 dana da okončaju te aktivnosti, u ovisnosti od podrućja i vrste proizvoda koji su obuhvaćeni sankcijama.

Tvrtke također ne bi mogle sklapati nove poslove.

Može se pregovarati o određenim izuzecima, ali SAD nije precizirao koji proizvodi i zemlje mogu biti obuhvaćene tim izuzecima.

Od zaključivanja nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine mnoge europske kompanije su sklopile trgovinske sporazume s tom zemljom, budući da Europa ima tradicionalno jače poslovne i diplomatske veze s Iranom od SAD-a.

Izvor: Agencije