Bolton: SAD će uvesti još sankcija Iranu

Ponovo su stupile na snagu sankcije koje se odnose na iransku energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor (EPA)

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je zvanično saopćeno da su Sjedinjene Američke Države obnovile sve sankcije Iranu, izjavio je da će američka administracija uvesti dodatne sankcije Teheranu.

“Iranu ćemo uvesti još sankcija u odnosu na ove koje sada primjenjujemo. Nećemo stati na sankcijama koje su nametnute za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Sjedinjene Američke Države su od ponedjeljka obnovile sve sankcije Iranu koje su prethodno ukinute postizanjem međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Crna lista Washingtona

Američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar trezora SAD-a Steven Munchin su prošle sedmice najavili da će od 5. novembra na snagu ponovo stupiti sankcije koje se odnose na iransku energetiku, brodogradnju, transport i finansijski sektor.

Ovo je druga etapa obnavljanja sankcija Iranu, nakon što je Trump u maju ove godine donio odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Trumpova administracija sankcijama vrši pritisak na iransku vlast, od koje traži ispunjenje liste od 12 zahtjeva za ukidanje sankcija.

Zvanični Washington je na crnu listu stavio još 700 pravnih i fizičkih lica iz Irana, a glavni cilj američke vlasti je da značajno reducira iranski izvoz plina.

Izvor: Al Jazeera