Boltu prijeti zabrana učešća na Igrama 2016.

Bolt: Nekoliko sunarodnjaka svjetskog prvaka bili pozitivni na nedavnim provjerama na korištenje dopinga (EPA)

Svjetskom rekorderu i olimpijskom šampionu u sprintu Usainu Boltu i ostalim jamajčanskim atletičarima prijeti zabrana učešća na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine, ukoliko Jamajčanska antidoping agencija (JADCO) uskoro ne dokaže da radi po međunarodnim standardima.

„Trenutna situacija je neprihvatljiva za WADA-u i nećemo više odlagati njeno rješenje. Također, nećemo prihvatiti prijedlog Jamajčana da sa nama razgovaraju sljedeće godine“, rekao je predsjednik Međunarodne antidoping agencije (WADA) John Fahey.

Rad JADCO-a je pod posebnom „lupom“ WADA-e, nakon što je bivša predsjednica jamajčanske agencije Renee Anne Shirley u augustu otkrila da je svega jedna kontrola obavljena pet mjeseci prije Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Pozitivni Powell

Međunarodna antidoping agencija razmatra i mogućnost da proglasi JADCO nekompetentnom agencijom, što bi moglo dovesti do toga da se svim jamajčanskim sportašima zabrani učešće na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Iz WADA-e je prošle sedmice potvrđeno da je premijerka Jamajke Portia Simpson-Miller pozvala specijalni tim inspektora, kako bi provjerili antidoping procedure ove karipske države, ali su iz WADA-e javili kako tek naredne godine takvo nešto mogu realizirati.

Nekoliko atletičara iz Jamajke u posljednje vrijeme su bili pozitivni na testove za zabranjene supstance, među kojima su bivši svjetski rekorderi na 100 metara Asafa Powell, dvostruka olimpijska pobjednica Veronica Campbell-Brown, te srebrna sa OI-ju prošle godine u štafeti 4x100m Sherone Simpson.

Izvor: Agencije