Bomba bačena na britansku vojnu bazu

Bombu je preko ograde na ulazu u britansku suverenu vojnu bazu Dhekelia, nedaleko od kiparskog grada Larnake, bacio motociklist u prolazu (Reuters)

Manja eksplozivna naprava bačena je pred policijsku stanicu na ulazu u britansku vojnu bazu na Kipru pred zoru u utorak, a zvaničnici tvrde da se ovaj slučaj tretira kao kriminalni napad, prenose agencije.

“Teroristički napad u potpunosti je isključen”, izjavio je glasnogovornik policije britanske baze.

U izvještajima koji se pozivaju na izjave policajaca sugerira se da je ovaj incident povezan sa strogim kaznama koje je policija uvela u ponedjeljak za krivolovce u ovom području, prenosi agencija Xinhua.

Policija baze, zajedno s kiparskom policijskom i biolozima, u ratu je protiv krivolovaca, koji svake godine uhvate milione ptica pjevica.

Kriminalni incident

Bombu je preko ograde na ulazu u britansku suverenu vojnu bazu Dhekelia, nedaleko od kiparskog grada Larnake, bacio motociklist u prolazu.

Jedan policajac zadobio je “veoma lake povrede”, a manja šteta nastala je na ulazu u policijsku stanicu.

Britanska vojska ne povezuje napad s terorističkim djelima, istakavši da se “čin tretira kao kriminalni incident”.

Velika Britanija zadržava suverenitet na 99 kvadratnih kilometara teritorije Kipra, koji je bio u britanskoj vlasti do 1960. godine. Trenutno se na Kipru nalazi više od 7.000 pripadnika vojnog osoblja, dok je 1.300 lokalnih stanovnika zaposleno u bazama.

Izvor: Agencije