Bomba pred džamijom u Iraku, desetine mrtvih

Najmanje 72 osobe su ubijene u nekoliko napada u više iračkih gradova, uključujući Bagdad, a naudaru su bila naselja preteženo naseljena sunitima. Veliki je broj ranjenih.

U eksploziji bombe postavljene na ulici ispred sunitske džamije Saria u Baqubahu, u Iraku, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, ubijeno je 48 ljudi, javljaju agencije.

Vijest su saopštili pripadnici policije i ljekari, a napad se dogodio poslije dvodnevnih smrtonosnih napada na šiite u kojima je poginulo više destina ljudi.

U seriji bombaških napada u Kirkuku, Bagdadu i drugim iračkim gradovima ubijeno je najmanje 26 osoba.

U Kirkuku, gradu na sjeveru zemlje, bombaš-samoubica je napao džamiju u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje 12 osoba.

Napad na džamiju

Autobombe su, također, eksplodirale u nekoliko uglavnom šiitskih četvrti u prijestolnici Bagdadu, kada je ubijeno najmanje 14 osoba, među kojim i sedmogodišnje dijete.

Visokorangirani policijski dužnosnik u Kirkuku je rekao da je bombaš pokušao ući u džamiju Al-Zahraa, ali da ga je policija spriječila. Umjesto u džamiji, bombaš je na ulazu detonirao eksploziv koji je nosio u pojasu.

Osim poginulih, u eksploziji je ranjeno i 40 osoba, saopćili su zvaničnici.

Porodica žrtava nasilja od prethodnog dana se okupila u džamiji da primi saučešće. U napadima u gradu u srijedu ubijeno je deset osoba, a 14 osoba je ranjeno.

Izvor: Agencije