Oglasi

Bombardier dobio pravnu bitku protiv Boeinga

Neovisno tijelo odlučilo je da da američka industrija nije pogođena programom kanadskog proizvođača aviona.
CSeries Bombardier, Bombardier, Avion, ZrakoplovBombardier je objavio pobjedu nakon odluke USITC-a, a Boeing je izrazio razočaranjeEPA

Američko povjerenstvo za međunarodnu trgovinu blokiralo je carine koje su SAD nametnule kanadskim zrakoplovima CSeries Bombardeir, odbacujući tako zahtjeve Boeinga koje je poduprlo američko Ministarstvo trgovine.

Članovi USITC-a, neovisnog tijela, jednoglasno su odlučili da američka industrija nije pogođena programom kanadskog proizvođača zrakoplova.

Tom odlukom odbacili su tužbu Boeinga, koji je tvrdio da mu se nanosi šteta time što se CSeries na američkom tržištu prodaje ispod cijene, kao i preporuku Ministarstva trgovine da se nametnu carine od gotovo 300 posto, prenosi Hina.

U prosincu je američko Ministarstvo trgovine zaključilo da Bombardier dobiva subvencije kanadske Vlade i da se zrakoplovi prodaju ispod proizvodne cijene.

Strah od ukidanja hiljada radnih mjesta

Bombardier je to nazvao neutemeljnim optužbama, ali su Amerikanci uveli kompenzacijske i antidampinške carine.

Bombardier je objavio pobjedu nakon odluke USITC-a, a Boeing je izrazio razočaranje.

"Ova odluka pobjeda je inovacije, konkurentnosti i zakona", objavio je Bombardier u priopćenju.

Zadovoljna je i britanska premijerka Theresa May, koja je odluku nazvala dobrom viješću za britansku industriju.

Sukob Bombardiera i Boeinga prijetio je ukidanjem tisuća radnih mjesta u Belfastu, gdje Bombardier izrađuje krila za CSeries CS2100 i CS300.

Vrlo se rijetko dogodi da USITC ne slijedi odluke Ministarstva trgovine SAD-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.