Bombardiran humanitarni konvoj kod Halepa

Najmanje 20 humanitarnih radnika poginulo je kada su sirijski ili ruski borbeni zrakoplovi bombardirali kamione s humanitarnom pomoći u blizini Halepa.

Smrtonosni udar na humanitarni konvoj dogodio se nakon što je sirijska vojska objavila da je završen prekid vatre, izvijestili su promatrači za ljudska prava i UN.

U međuvremenu je Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio kako je u napadima koji su uslijedili poginulo najmanje 36 ljudi, među kojima su i humanitarci.

Prema Opservatoriju, kamioni su obavljali rutinsku dostavu pomoći u organizaciji jedne međunarodne agencije u području zapadno od Halepa. Pogođeni su u blizini grada Urm al-Kubre.

Uništeno je najmanje 18 kamiona konvoja koji je prevozio hranu i lijekove u odsječeni grad u blizini Halepa, izvijestili su sirijski promatrači za ljudska prava, no nisu mogli potvrditi da su bombardiranje izveli sirijski i ruski borbeni zrakoplovi, kako je prethodno objavljeno.

Humanitarni konvoj UN-a i arapskog Crvenog polumjeseca nastojao je iskoristiti prekid vatre kako bi dostavio hranu i lijekove za 78.000 ljudi u teško dostupnom području. No, na putu ih je zatekao prekid primirja, nakon kojega je u ponedjeljak navečer počelo žestoko bombardiranje Halepa i okolice.

Staffan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, osudio je zračni napad. 

“Naše ogorčenje zbog ovog napada je ogromno. Konvoj je bio ishod dugog procesa odobrenja i priprema kako bi se pomoglo izoliranim civilima”, rekao je De Mistura.

Prekid primirja

Lokalni stanovnici kazali su za Reuters da su kamioni pogođeni s pet projektila dok su stajali parkirani u centru koji pripada sirijskom Crvenom polumjesecu u Urm al-Kubri. Direktor centra i još nekoliko osoba je ranjeno.

Promatrači javljaju da je poginulo ukupno 36 osoba u okolici i u samom Halepu, u kojemu ne prestaje bombardiranje.

Sirijska je vojska objavila kraj primirja u ponedjeljak, optužujući pobunjenike za više od 300 prekršaja primirja, koje je stupilo na snagu 12. rujna.

Sve strane u sukobu međusobno su se optuživale za kršenje prekida vatre. Primirje je obilježeno brojnim kršenjima te međusobnim optužbama.

Najvažniji dio sporazuma, dostava humanitarne pomoći opkoljenim područjima, nije ispoštovan.

Planom je predviđeno da nakon sedam dana bude uspostavljen zajednički centar za koordinaciju napada na skupine koje nisu uključene u dogovor.

Iako su Rusija i SAD najavili produženje primirja za dodatnih 48 sati, još nije potpisan sporazum o tome.

Izvor: Al Jazeera i agencije