Bombardirana zračna baza u Halepu

Bombardiranje zračne baze dio je nove ofanzive, kazao je zvaničnik pobunjeničke grupe (Reuters)

Sirijski pobunjenici ispalili su u petak rakete tipa “Grad” na zračnu bazu Nayrab u Halepu, što je dio njihovih priprema za novu ofanzivu s ciljem probijanja opsade Vladinih snaga.

Zvaničnik pobunjeničke skupine “Fastaqim” Zakaria Malahifji, koja je aktivna u Halepu, rekao je da će veći broj pobunjeničkih grupa učestvovati u novoj ofanzivi.

Kazao je da je bombardiranje zračne baze dio tog plana, prenio je Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da su rakete “Grad” pogodile zračnu bazu Nayrab, kao i lokacije u okolini baze Hmejmim kod Latakije.

Troje djece je poginulo, a više od deset povrijeđeno i prebačeno u bolnicu kada je granatirana škola u regiji Yadayk al-Andalous, u zapadnom dijelu Halepa, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Burna sjednica Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je u četvrtak burnu sjednicu, nakon što je pomoćnik generalnog sekretara Stephen O'Brien, zadužen za humanitarna pitanja, optužio članice Vijeća za propuste da se obustavi gotovo šestogodišnji rat u Siriji.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin takvo je obraćanje nazvao arogantnim.

Rusija je najmoćniji saveznik Sirijske vlade protiv pobunjenika u građanskom ratu.

Amnesty International je nedavno optužio koaliciju protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), predvođenu SAD-om, da nije poduzela dovoljne mjere opreza kako bi izbjegla civilne žrtve u Siriji te je potcijenila utjecaj svojih operacija na civile.

Izvor: Agencije