Bombaški napad na pakistansku policiju

Do napada je došlo nakon pogibije tri radnika na vakcinacijama protiv dječije paralize (EPA)

U bombaškom napadu blizu policijskog kombija na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje sedam ljudi, uključujući jedno dijete, a 11 je povrijeđeno, javili su zvaničnici.

Kombi, koji se nalazio u provinciji Khyber Pakhtunkhwa, korišten je za sigurnost, dok policija obilazi lokacije na kojima je potrebna vakcinacija protiv dječije paralize.

Policijski zvaničnik Saeed Wazir je rekao da je bomba, teška blizu pet kilograma, bila postavljena na bicikl.

Najmanje šest policajaca je stradalo.

Potvrdio je da se radi o bombi na daljinsko upravljanje, te da je meta bila policijski kombi.

Zahid Ullah, zvaničnik bolnice Charsadda, rekao je kako je najmanje osam ljudi povrijeđeno u napadu.

Smrtonosni napadi

U utorak su u napadu stradala tri radnika koji su pomagali u vakcinaciji djece.

Pakistanski talibani i druge naoružane grupe povezane s Al-Kaidom imaju snažna uporišta na sjeverozapadu zemlje, pogotovo u poluautonomnim dijelovima uz granicu s Afganistanom.

Ranije ove sedmice, u samoubilačkom napadu na tržnicu u blizini pakistanske vojne baze, smrtno je stradalo 13 ljudi, uključujući osam vojnika i troje djece.

U nedjelju je u samoubilačkom napadu u gradu Bannu poginulo 26 ljudi, što je najsmrtonosniji napad u posljednjih nekoliko godina.

Pakistanska avijacija je odgovorila napadom plemenske zone u blizini granice s Afganistanom, rekavši da su mnogi borci stradali u tom napadu.

Tehreek-e-Taliban Pakistan je grupa koja posljednjih godina vodi borbu protiv države i odgovorna je za mnoge bombaške napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije