Bombaški napad talibana na vozilo televizije

Svjedok je za Al Jazeeru kazao da se bombaš samoubica motociklom zabio u državno vozilo (EPA)

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za bombaški napad na minibus afganistanske televizijske mreže Tolo u kojemu je u srijedu u središtu Kabula poginulo sedam ljudi, što je prvi veći napad na neko afganistansko glasilo.

Talibani su u listopadu objavili  da dvije glavne afganistanske mreže, Tolo i 1TV, smatraju “vojnim ciljevima”, dakle metama svojih napada.

Zamjerali su im što šire “propagandu” jer su pobunjenike optužili za silovanja tijekom borba u Kunduzu koji su pobunjenici zauzeli u rujnu 2015.

‘Neprijateljski osjećaji prema islamu’

“Ovaj napad je odgovor na neprijateljske osjećaje Tola prema islamu”, napisali su talibani u priopćenju koje je potpisao njihov “vojni odbor”.

Meta napada u srijedu bio je minibus koji je prevozio zaposlenike produkcijske kuće Kaboora, podružnice grupacije Tolo.

Načelnik kabulske policije Abdul Rahman Rahimi potvrdio je da je Tolo bio na meti napada u kojemu je sedam ljudi poginulo, a 25 ranjeno.

Bombaš samoubojica se zaletio svojim vozilom u minibus na cesti zapadno od Kabula, rekao je pomoćnik načelnika kabulske policije Sajed Gul Aga Rohani.

“U tom terorističkom napadu izgubili smo sedam zaposlenika”, potvrdio je Tolo na Twitteru.

Pogoršanje situacije

Napad se dogodio u blizini ruskog veleposlanstva. Do napada je došlo tijekom svakodnevne gužve na ulicama u blizini puta koji vodi prema afganistanskom parlamentu.

Napad se dogodio samo dva dana od početka druge runde razgovora kojima je cilj oživljavanje mirovnih pregovora s talibanima, prenijela je agencija AFP.

Na mjestu glasne eksplozije mogao se vidjeti veliki oblak dima, a uskoro su na mjesto nesreće stigli i hitna pomoć i vatrogasci.

Talibani su ove zime, kad borbe obično jenjavaju, intenzivirali napade na državne i strane institucije u Afganistanu, što ukazuje na pogoršanje sigurnosne situacije u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije