Bono traži ostavki Aung San Suu Kyi zbog etničkog čišćenja Rohinja

Pjevač je dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung posvetio pjesmu 'Walk On' (EPA)

Bono, vođa irske rock grupe U2 koji je nekada ustajao u odbranu Aung San Suu Kyi dok je bila u kućnom pritvoru za vrijeme vladavine vojne hunte u Mijanmaru, sada ju je pozvao da podnese ostavku na mjesto predsjednice Vlade, zbog krize s Rohinjama, muslimanskom manjinom u toj budističkoj zemlji.

Pjevač koji je toj dobitnici Nobelove nagrade za mir posvetio pjesmu “Walk On” i na koncertima molio svoje ljubitelje da nose maske s njenim likom, izjavio je da je “ogorčen” slikama proganjanja Rohinji koje bježe u susjedni Bangladeš, prenosi Beta.

“Zaista sam se osjetio loše jer ne mogu da povjerujem šta se desilo. To je etničko čišćenje”, rekao je Bono u intervju za najnovije izdanje muzičkog časopisa Rolling Stone.

Etničko čišćenje

“To se zaista dešava i ona treba da podnese ostavku jer zna šta se događa”, dodao je on.

Aung San Suu Kyi koja na vlasti od 2016. predvodi prvu civilnu vladu poslije nekoliko decenija, uživala je međunarodnu podršku, ali sada je pod kritikom zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u svojoj zemlji.

Više od 655.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš od augusta, bježeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudili i Ujedinjeni narodi.

Grupa U2 je politički aktivna, posebno u interesu ljudskih prava. Njeni članovi su aktivisti projekta protiv siromaštva “Make Poverty History”, a Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem duga i sidom u Africi i često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima.

Izvor: Agencije