Bonusi direktorima razljutili hrvatsku javnost

Nakon što je javnost saznala za slučaj Hrvatskih šuma, državnog preduzeća u kojem dva od tri člana uprave sudskom tužbom traže isplatu bonusa za protekle tri godine, sindikati zahtijevaju da se ispitaju ugovori svih državnih firmi.

Vrijeme je predizborno, pa su i vlast i opozicija saglasni da za takve nagrade nema ni mjesta, ni potrebe.

U Hrvatskim šumama novac raste na drveću – šale se ironično radnici u Hrvatskoj, nakon što su čuli vijest da uprava tog državnog poduzeća sudski potražuje 513.000 eura bonusa.

To je 57 godišnjih prosječnih plata radnika, koji su za bonuse uglavnom samo čuli. Radnica iz Zagreba Anđelka Šoštarić kaže kako je protiv toga da se novac isplaćuje onima koji ga nisu zaradili, i to još u vrijeme kada novca nema.

“Ako bi se isplaćivalo i radnicima, za to se slažem, ako ima novaca. Ali da se pojedincima isplaćuje a ne radnicima, a pojedinci su obično ti koji kao po zaslugama imaju pravo, a imaju već kroz plaću već dobre plaće, onda sam protiv toga”, dodaje.

I radnik Nino Pavičić misli da se bonusi ne bi trebalo isplaćivati na teret radničkih primanja.

Milanović priznaje propuste

“Ja nemam ništa protiv toga da menadžeri imaju velike bonuse, jer ipak rade odgovoran posao, ali ako je to zbog rezultata boljeg poslovanja, nekakvih uvođenja inovacija i tako dalje. Ako je to nauštrb radnika, da se njima daju manje bonusi da bi njima bili veći, to onda nije u redu”, dodaje.

O bonusima, koje je potpisao bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, iz Hrvatskih šuma ne žele govoriti. A sindikati kažu da je do pozitivnog poslovanja, na temelju kojeg traže nagradu, došlo preko leđa radnika. Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz poručuje kako je sada jasno zašto je vlada provodila mjere štednje.

“Sada vidimo zašto su se donosile odluke o neisplati božićnice, odluke o isplati stimulacije od jedne kune, odluke o smanjivanju broja radnika, zapošljavanju preko agencija između ostalog, da bi se mogli isplatiti bonusi članovima uprave”, dodaje.

Slažu se s bivšim ministrom, koji sada poziva upravu da odustanu od bonusa. No, traže i njihovu smjenu te izmjenu tog i reviziju drugih ugovora. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever traži da se u vremenu prije izbora pročešljaju ugovori u svim državnim i javnim preduzećima, uz poruku “da narod konačno ima pravo znati”.

Šef opozicije i predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, koji je vodio vladu u kojoj je Jakovina bio ministar, kaže kako su ugovori propust i za njih nije znao.

“Mislim da to danas ne bismo uredili na takav način. Ugovor je ugovor, to je, naravno, ogroman napredak u odnosu na ono što nam je bio ostavio HDZ [Hrvatska demokratska zajednica] 2011. godine. Sve te uprave su imale takozvane zlatne padobrane, dakle te ljude niste mogli otpustiti bez da im isplatite par milijuna kuna”, dodaje Milanović.

U HDZ-u tvrde – bonuse bi trebalo ukinuti, jer su, kako tvrdi tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat, direktori preplaćeni.

Stručni, a ne podobni

“U ovom trenutku direktori javnih poduzeća su daleko više plaćeni od državne administracije, a ja ne vidim razloga čemu je to tako. Politika je ta koja upravo donosi i verificira poslovne planove ljudima koji ih jednostavno moraju provesti u djelo”, jasan je Horvat.

Državna preduzeća, pa i Hrvatske šume, neefikasna su, osobito u usporedbi s onima u ostalim evropskim zemljama, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny. A sistem nagrada je, kaže, samo dio anomalija.

“Jednako kao i u privatnim kompanijama, tako i u državnim poduzeća mora postojati jasna pravila korporativnog upravljanja, koja bi definirala i način na koji se nagrađuje uprava ako ostvari ciljeve i rezultate. A vlada, kao njen vlasnik i veliki dioničar tog poduzeća, trebala bi brinuti o transparentnosti toga posla, a ne ostavljati pojedinim ministrima da svojim diskrecijskim odlukama odlučuju hoće i biti ugovor ovog tipa ili onog tipa sklopljen s pojedinim članovima uprave”, dodaje Novotny.

Do sistema u kojem su u upravama stručni, a ne politički podobni ljudi, kaže, Hrvatska tek treba evoluirati.

Izvor: Al Jazeera