Borba Almatija i Pekinga za ZOI 2022.

Kazahstanski Almati i kineski Peking preostali su kandidati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Koji će od ova dva grada ugostiti najbolje sportiste svijeta saznat ćemo u petak.

Olimpijske igre, koje u Evropi niko nije želio zbog skupe organizacije, bit će održane u Aziji. Jedina dilema je da li će se sportisti takmičiti u Kini ili Kazahstanu.

Proteklu godinu predstavnici ova dva grada nisu propuštali nijednu priliku da uvjere Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da su baš oni najbolja opcija.

Almati se može pohvaliti odličnom geografijom i u velikoj mjeri uređenim sportskim borilištima, koji su blizu grada.

Naftom bogati Kazahstan ima i solidan budžet. Za organizaciju ovog spektakla utrošili bi pet milijardi dolara.

“Od početka osjećamo se samouvjereno, jer naša ponuda je odlična i svjesni smo toga. Nudimo sav neophodni komfor sportistima da bi mogli što bolje fokusirati se na takmičenja. Naš grad je kao izmišljen za ZOI. Vjerujem da će to MOK prepoznati”, kazao je Andrej Kriukov, potpredsjednik kandidatskog tima Almatija.

Posljednji argumenti

Ukoliko bude odabran Peking, kineska prijestolnica će postati prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske Olimpijske igre.

Kandidaturu Kinezi baziraju na objektima koji su ostali od 2008. godine i programu poboljšanja kvalitete zraka.

Tako bi nogometni tereni i košarkaške dvorane bili iskorišteni za klizačke sportove, ali problem bi predstavljali skijaški sportovi. Staze za skijanje i nisu baš blizu Pekinga.

“U prosjeku, za 70 minuta vožnje modernim brzim vozom od olimpijskog sela stizat će se do olimpijskih borilišta. Za maksimalno 80 minuta će biti potrebno putovati do najudaljenijih objekata”, objašnjava Gui Lin, članica kandidatskog tima Pekinga.

Predstavnici Almatija i Pekinga imaju još dva dana da iznesu posljednje argumente ljudima koji će donijeti konačnu odluku.

MOK će svoju odluku objaviti u petak u Kuala Lumpuru.

Izvor: Al Jazeera i agencije