Borba protiv gojaznosti i donacije lobista

Mnogi stručnjaci posljednjih godina vode borbu protiv gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama. S druge strane su utjecajne skupine, koje lobiraju u korist multimilionske industrije hrane i pića i bore se protiv uvođenja novih propisa najmoćnijim oružjem koje imaju – dubokim džepovima.

Standardna američka hrana je relativno jeftina, lako dostupna i zasitna. Bez obzira na to je li riječ o brzoj hrani koja se neprestano reklamira ili obrađenim, pakiranim proizvodima u supermarketima, način ishrane u Americi znatno se promijenio posljednjih decenija.

I to se vidi. SAD ima najvišu stopu gojaznosti u razvijenom svijetu.

“Zaista je skupo zdravo se hraniti u Sjedinjenim Državama.” “Brza hrana je mnogo dostupnija.” “Vlada može zabraniti reklamiranje i proizvodnju nezdrave hrane, ali to ne radi, a onda se žale zbog gojaznosti.” To su samo neke od izjava građana SAD-a.

Lobisti potrošili milione

Američka ishrana uveliko zavisi od onoga što se dešava u Kongresu, gdje su kompanije koje proizvode hranu i piće u posljednjih 20 godina potrošile desetine miliona dolara na lobiranje za zakonske propise koji im odgovaraju.

Lobist prehrambene industrije John Bode kaže: “Ekonomija je veliki dio svega toga, u to nema sumnje. Cilj tih kompanija je, naravno, zaraditi novac.”

Jedan nepovoljni propis neku kompaniju bi mogao koštati milione dolara. Zato se Bode, bivši zakonodavac, sada lobist, trudi da ti propisi o hrani ostanu minimalni.

Od 90-ih, industrija hrane i pića jedan je od najvećih donatora političkih kampanja. Za predsjedničke i kongresne kampanje do sada je dala gotovo 107 miliona dolara.

Samo prošle godine blizu 24 miliona dolara donirana su političarima koji su se kandidirali za Kongres. Od toga je 71 posto donirano republikancima, a 29 posto demokratama.

Zauzvrat su mnogi od tih političara glasali za održavanje niskih troškova prehrambene industrije. Od sredine 90-ih 17 milijardi dolara potrošeno je na usjeve poput kukuruza i soje, glavnih sastojaka koje koristi industrija brze hrane. Nasuprot tome, samo 260 miliona dato je za subvencije za zdraviju hranu, poput jabuka i povrća.

Zdravlje potrošača

Iako svi podaci upućuju na to da konzumiranje obrađene hrane vodi gojaznosti, lobisti su uvjerili zakonodavce da podrže dobrovoljne smjernice umjesto zakona koji regulira pitanja poput reklamiranja hrane.

“Ako počnemo uvoditi propise o zabrani određenih vrsta hrane, time ćemo, zapravo, potrošačima uskratiti izbor”, ocijenio je Bode.

Sheila Krumholz iz Centra za odgovornu politiku je rekla: “Oni kojima trebaju lobisti na Capitol Hillu su osobe koje su se našle na udaru kritika zbog proizvoda koje prodaju i štete koju potencijalno čine.”

A ta šteta će biti sve veća, strahuju kritičari, zbog politike koja prednost daje novčanicima vlasnika kompanija, a ne zdravlju potrošača.

Izvor: Al Jazeera