Borba protiv mafije – ključna tema izbora

Italija ide ususret februarskim izborima boreći se protiv jednog od najvećih problema ovog društva – mafije.

Dok banke sve manje odobravaju kredite zbog katastrofalnog stanja u sektoru, kriminalci peru novac ulaganjem u zakonite poslove i dodatno ugrožavaju italijansku ekonomsku perspektivu.

Gioia Tauro jedna je od najvećih luka u Evropi. Duga je tri kilometra, a njena skladišta zauzimaju oko 40 kvadratnih kilometara zemljišta.

Investicije u nogometne klubove

Napulj je evropska poveznica s Afrikom i Bliskim istokom, stoga je veoma važan za mafiju. Preko ove luke transportiraju drogu i druge ilegalne proizvode, a trenutna ekonomska kriza ide im naruku.

Budući da banke više ne odobravaju kredite tako lako, pojedina preduzeća posuđuju od mafijaša, koji im, uz enormne kamate, ipak omogućavaju nastavak poslovanja. 

Šef italijanske finansijske policije kaže kako je krijumčarima teško ući u trag zbog veličine luke.

Claudio Petrozziello, šef finansijske policije Calabrije, kaže: “Krijumčari droge lociraju brodove koji su na putu prema luci i koriste njihove kontejnere poput Trojanskog konja, iz kojeg mafijaši potom izvlače torbe pune kokaina.”

Nakon što novac od droge stigne, potrebno ga je oprati. Tako je jedan napuljski kartel odlučio investirati u poluprofesionalni nogometni klub.

Priča je naposlijetku dobila sudski epilog, tako što su glavni igrač i sin bivšeg predsjednika kluba završili u zatvoru. Još traju pokušaji izbacivanja mafije iz nogometnih klubova na jugu Italije.

Tim za legaliste

U Napulju je zbog toga osnovan Nogometni tim za legaliste.

Luigi Como, član uprave kluba, objašnjava: “Želimo biti primjer drugima, pokazati da možete voditi tim do pobjede bez pomoći kriminalaca”.

Borba protiv mafije postala je ključna tema predstojećih izbora. A kako i ne bi, jer zbog pranja novca Italija godišnje gubi milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera