Oglasi

Borba protiv terorizma: Jača saradnja EU-a i Zapadnog Balkana

Poseban dio novih mjera Brisela će se odnositi na korištenje interneta i društvenih mreža u radikalizaciji. 
Poseban dio novih mjera Brisela će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizacijiReuters

Evropska unija usvojila je danas u Briselu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma i, između ostalog, obavezala se na jaču saradnju i sa zemljama zapadnog Balkana.

Poseban dio novih mjera Brisela će se odnositi na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji. 

Među zaključcima EU-a, navodi se i da su primili k znanju informaciju Europola o povezanosti između organiziranog kriminala i terorizma. 

Vijeće za vanjske poslove EU-a, kojim predsjedava Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, usaglasilo je mjere koje treba da preduzme Odbor za spoljne poslove Unije.

Između ostalog, ocijenjeno je da je terorizam jedna od najvećih prijetnji te da Unija mora ojačati svoje kapacitete za borbu protiv tog zla i nadzor nad finansijskim tokovima. 

Borba protiv radikalnih ideologija

Jedna od mjera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u delegacije Evropske unije. 

Ministri vanjskih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču saradnju sa partnerima. 

U pogledu zapadnog Balkana, Vijeće EU ističe „važnost operativnog partnerstva sa svim državama regiona“ kroz postojeće modele saradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sisteme za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica.

"Vijeće EU-a ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i sprečavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv uticaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu", saopšteno u Briselu.

Izvor: Agencije