Borba za prava žena u hrvačkom ringu

U Boliviji se grupa žena za svoje pravo na jednakost bori u hrvačkom ringu. Kad gledate Johanu Huanapaco kako s kćerkom odlazi u lokalnu trgovinu, teško je zamisliti da ona ima alter ego pod imenom “Moćna Silvana”, da ima prijateljski odnos s najboljim bolivijskim hrvačkim trenerom, ili da svake nedjelje poslijepodne oblači tradicionalni polucilindar, suknju i maramu te odlazi u hrvački ring u La Pazu, da bi se tu hvatala ukoštac s drugim hrvačicama.

Johana je jedna od bolivijskih “cholas luchadoras”, kako zovu Indijanke koje se oblače u tradicionalnu odjeću i njeguju tradicionalni način života, ali koje se izražavaju kroz hrvanje.

“Prije je ženama koje se oblače u tradicionalnu odjeću bilo zabranjeno ulaziti u institucije ili trgovinske centre. Vladao je rasizam, ali mi to danas pokušavamo promijeniti”, kaže Johana.

Snažne riječi snažne žene

Johana se profesionalnim hrvanjem bavi devet godina. Još kao dijete imala je svoje uzore. Njihovi posteri i danas krase zidove njezine spavaće sobe.

“Johanino hrvanje mnogo je više od sporta ili zabave. Otac njezine djece bio je beskrupulozan čovjek. Kaže da je tako naučila samoobranu”, izvještava iz La Paza reporter Al Jazeere Harris Whitbeck.

Ubrzo je upoznala druge žene, s kojima je osnovala ligu. Danas turisti i lokalno stanovništvo satima stoje u redu čekajući da pogledaju meč između žena, koje u ringu možda izgledaju kao suparnice, ali koje se zajedno bore za jednakost.

“Danas sam mnogo sigurnija u sebe. Nitko me više ne može ponižavati”, kaže Johana.

Snažne riječi od snažne žene.

Izvor: Al Jazeera